Επιστημονικές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναφέρονται στη δύναμη του ήλιου και της αυξημένης θερμοκρασίας να μειώνουν τον χρόνο ζωής του κορωνοϊου στις επιφάνειες. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα παλαιότερα, τα οποία τονίζουν την ανάγκη της έκθεσής μας στον ήλιο για την απόκτηση της πολύτιμης βιταμίνης D.
Η φυσική έκθεσή μας στον ήλιο είναι αδήριτη όσο ποτέ γιατί βιταμίνη D- η οποία παρουσιάζει έλλειψη στον οργανισμό ανθρώπων όλων των ηλικιών- ρυθμίζει το ασβέστιο και τον φώσφορο στο σώμα και συντελεί στη σωστή δομή των οστών.
Αν και ο αναγκαίος χρόνος έκθεσής μας στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, σε γενικές γραμμές, για να παραχθεί η απαραίτητη βιταμίνη D, αρκούν ημερησίως 10 λεπτά στον ήλιο. Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο λίπος και απελευθερώνεται, όταν το φως υποχωρεί. Ακόμη και σε χώρες ηλιόλουστες όπως η δική μας, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιθανή επειδή παραμένουμε πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους και αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ομάδα υψηλού κινδύνου να εκδηλώσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζουν οι άνω των 65 ετών.
Βιταμίνη D η θεραπευτική
Η βιταμίνη D δρα καταλυτικά στην πρόληψη ή στη θεραπεία ασθενειών όπως η ραχίτιδα- προκαλείται από την ανεπάρκειά της- η οστεοπόρωση και η ατελής οστεογένεση, μια κληρονομική νόσος που προκαλεί εύθραυστα οστά. Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμη για παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη), τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το άσθμα, την βρογχίτιδα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μέχρι και για την ουλίτιδα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλει στην πρόληψη αυτοάνοσων αλλά του καρκίνου. Σε συγκεκριμένες μορφές – ως καλσιτριόλη, ή καλσιποτριένη – εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για ένα συγκεκριμένο τύπο ψωρίασης.
Η έλλειψη της παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρους: μελέτες δείχνουν πως ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και να ανταποκριθεί ή όχι, ρυθμίζοντας το σωματικό βάρος και το αίσθημα της πείνας. Η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.
Ανακαλύψετε την βιταμίνη D
Πέρα από την έκθεσή μας στον ήλιο- αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές – την αναζητούμε σε:
Λιπαρά ψάρια: σολομός, πέστροφα, σκουμπρί και τόνος. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα τους, ωφελούν τη λειτουργία της καρδιάς.
Βιταμίνη D περιέχουν ακόμη γαρίδες, χαβιάρι, ελαιόλαδο, φυσικός χυμός πορτοκάλι, μανιτάρια όπως τα Portobello, αυγά -στον κρόκο τους- αλλά και σε μοσχαρίσιο συκώτι, σέλερι και σελινόριζα, ντομάτα και μουρουνόλαδο (σε κάψουλες).
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, καλό είναι να τα λαμβάνετε πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας, ιδίως αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Παρενέργειες προκαλεί η υπερδοσολογία της, με συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλος, μειωμένη όρεξη, ξηροστομία, μεταλλική γεύση, ναυτία, έμετος κ.α Επίσης η λήψη βιταμίνης D για μεγάλο διάστημα σε δόσεις υψηλότερες από τις 4000 μονάδες (IU) ημερησίως ενδεχομένως ν’ αυξήσει υπερβολικά τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο της “σκλήρυνσης των αρτηριών” σε άτομα με σοβαρή νεφρική νόσο. Επιπρόσθετα, το αυξημένο ασβέστιο σε άτομα με λέμφωμα ή φυματίωση, μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά.
Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D ημερησίως μπορεί τέλος, ν’ αποβούν επικίνδυνες για το βρέφος κατά την εγκυμοσύνη ή κατά τον θηλασμό.