Βήχας, φτάρνισμα, μπουκωμένη μύτη, πονόλαιμος, κούραση, πονοκέφαλος. Η πρώτη αλλαγή του καιρού αυξάνει τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε. Κι όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε.
Ερεθισμένος λαιμός, πονοκέφαλοι, σωματικοί πόνοι και ρίγη προειδοποιούν ότι το κρυολόγημα πλησιάζει. Δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία και σίγουρα δεν πρέπει να πάρουμε αντιβίωση. Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματά του με παυσίπονα, αντιβηχικά, βλεννοδιαλυτικά ή σπρέι για τη μύτη. Το βέβαιο είναι ότι αν πίνουμε άφθονα υγρά και ξεκουραζόμαστε, τα δυσάρεστα συμπτώματα θα υποχωρήσουν γρηγορότερα αν και καμιά φορά ο βήχας παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα.
Για να προστατευθούμε από το φθινοπωρινό κρυολόγημα:
– Πλένουμε προσεκτικά τα χέρια και αποφεύγουμε τη στενή επαφή με όσους έχουν κρυολογήσει.
– Αν κρυολογήσαμε για να προστατεύσουμε τους άλλους, πετάμε το χαρτομάντηλο αμέσως μετά τη χρήση του και πλένουμε τα χέρια μας γιατί αγγίζουμε κοινόχρηστες επιφάνειες.
– Βότανα και μπαχαρικά, μας προστατεύουν από το κρυολόγημα αλλά κι αν δεν το προλάβουμε, μας βοηθούν να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο ντουλάπι της κουζίνας σας κρύβονται πολύτιμοι σύμμαχοι:
– Σκόρδο: ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό χάρη στην ουσία allicin στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Τρίψτε μερικές σκελίδες σκόρδο σε ζεστό νερό και πιείτε: αν είστε στα πρόθυρα κρυολογήματος, ίσως γλυτώσετε!
– Κρεμμύδι: με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, χάρη στο θείο που περιέχει και στο οποίο οφείλει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Μια κρεμμυδόσουπα είναι γευστική και ωφέλιμη!
– Χαμομήλι: με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ό,τι πρέπει για τον πονόλαιμο.
– Τζίντζερ: κάτι ξέρουν Ασιάτες και Ινδοί που το χρησιμοποιούν ευρέως στην κουζίνα τους. Ανακουφίζει τις γαστεντερικές ενοχλήσεις και κόβει μαχαίρι την τάση για έμετο. Με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες ( gingerols) που καταστέλουν με φυσικό τρόπο το βήχα αλλά και λειτουργούν ανακουφιστικά σε οστεοαρθρίτιδες και ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Το τζίντζερ συμβάλει στην υγιή εφίδρωση κι έτσι ο οργανισμός αποβάλει τις τοξίνες του. Σα ρόφημα είναι εύγευστο σε συνδυασμό με μέντα και μέλι.
– Μέλι: καταπολεμά το βήχα και είναι φυσικό γιατρικό όταν το συνδυάσουμε με λεμόνι και κανέλα.
– Κανέλα: με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
– Λεμόνι: δημιουργεί όξινο περιβάλλον που είναι εχθρικό προς βακτήρια και ιούς.
– Ρίγανη: οι ουσίες της θυμόλη και καρβακρόλη καταπολεμούν μολύνσεις και φλεγμονές.
– Θυμάρι: με αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Ναι στις εισπνοές πάνω από βραστό νερό με θυμάρι: ο βήχας θα κοπεί μαχαίρι.
– Ευκάλυπτος: ελευθερώνει την ανάσα και καταπραΰνει φλεγμονές της ρινικής κοιλότητας.
– Γλυκόριζα: προστατεύει από ιούς, λοιμώξεις και το κοινό κρυολόγημα. Το τσάι της έχει ωραίο και έντονο άρωμα.
– Ιπποφαές: με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία του τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό με χρήσιμα για τη υγεία βακτήρια.
– Η πολύτιμη βιταμίνη C την αναζητούμε όχι μόνο στα πορτοκάλια αλλά και σε φράουλες, λεμόνια, ακτινίδια, ντομάτες, μαϊντανό, κουνουπίδι και μπρόκολο.
– Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην αντισηψία του λαιμού και του στόματος. Οι πλύσεις με αλατόνερο ανακουφίζουν την μπουκωμένη μύτη, όπως και οι εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα με αιθέρια έλαια ή με φύλλα μέντα και ευκαλύπτου.
– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
– Μην καταναλώνετε βαριά γεύματα και πολλά καρυκεύματα. Ναι στο ψάρι και στις πράσινες σαλάτες.