Αχινοί, τσούχτρες και μέδουσες, παραμονεύουν στην παραλία. Ας είμαστε προσεκτικοί!

– Αν τραυματιστείτε στα βράχια της παραλίας ή σε κακοτράχαλο δρόμο, καθαρίζετε την πληγή με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό αν βεβαίως είναι καθαρό. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό ή βάμμα ιωδίου.
– Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα ή μέδουσα αρχικά απομακρύνετε αργά και με προσοχή τα δηλητηριώδη πλοκάμια της- όχι με γυμνά δάχτυλα, γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας- και ρίξτε στην περιοχή άφθονο κρύο θαλασσινό νερό. Μην ρίξετε νερό της βρύσης γιατί όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο. Καθαρίζετε το επίμαχο σημείο με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια βάζετε αμμωνία ή λευκό καθαρό οινόπνευμα σε συνδυασμό με αντισταμινική κρέμα.
– Αν πατήσετε αχινό, βγείτε προσεκτικά στην παραλία, δίχως να περπατήσετε με το πόδι που τον πατήσατε. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στην πατούσα, μπορεί με το περπάτημα να μπουν ακόμη περισσότερο μέσα. Αφού μαλακώσετε την περιοχή με λάδι φαγητού ή βαζελίνη, στην συνέχεια προσπαθείτε με μία βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Αμέσως μετά, αποστειρώστε την περιοχή με οινόπνευμα ή βάμμα ιωδίου και αφήστε την ακάλυπτη, για να αναπνεύσει.