Η εκδήλωση «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής» που διοργάνωσε πρόσφατα η ΑΚΟΣ συνοδεύτηκε από μία έκθεση, όπου η Τέχνη έγινε το όχημα ώστε αποθεραπευμένοι και γιατροί να εκφράσουν τις μύχιες σκέψεις τους και να επικοινωνήσουν βαθιά, πέρα από τους περιορισμούς που θέτει η λεκτική επικοινωνία.
Ογκολογικοί ασθενείς αλλά και αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο, εξέφρασαν μέσα από τα σκίτσα τους, τα συναισθήματα τους, το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο.
Την ίδια ώρα οι γιατροί και οι λοιποί θεραπευτές αναζήτησαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό μια “κάθαρση”, τη δική τους «θωράκιση» στην κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο. “Και εγώ, όπως και οι συνάδελφοι που έλαβαν στην έκθεση με φωτογραφικά έργα τους, αισθανόμαστε την ανάγκη να αποδράσουμε στρέφοντας το βλέμμα και το φακό μας σε ο,τιδήποτε μας βοηθά ν’ ανακαλύπτουμε τη γοητεία της ζωής. Ο φωτογραφικός φακός λειτουργεί όπως περίπου το χαρτί και το μελάνι. Με την εικόνα αιχμαλωτίζεις στίχους από την ποίηση της ζωής, που πότε είναι λυρική και πότε σκληρά ρεαλιστική”, τόνισε η Ακτινοθεραπεύτρια- Ογκολόγος, πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Δρ Δέσποινα Κατσώχη.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η ζωγραφιά σαν εργαλείο ήταν της κλινικής ψυχολόγου Ελένης Ταρναρά, ενώ η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό καθοδήγηση της Μάρως Κουρή.