Πρόκειται για καλοήθη νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει χέρια, κεφάλι, φωνή και άλλα μέρη του σώματος, με μάλλον κληρονομική προδιάθεση και πορεία αργή και προοδευτική. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 αλλά μπορεί να εμφανιστεί από στην εφηβεία.

Τα συμπτώματα υποχωρούν ή εξαφανίζονται όταν το άτομο είναι ήρεμο ενώ επιδεινώνονται όταν προσπαθήσει να κρατήσει σταθερά ένα αντικείμενο. Ορισμένοι εκδηλώνουν τρόμο μόνο σε ορισμένες στάσεις (στατικό τρέμουλο) ενώ άλλοι το παρουσιάζουν όταν κάνουν κάτι (κινητικό τρέμουλο). Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν και τις δύο μορφές. Το τρέμουλο προκαλούν λανθασμένα μηνύματα από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών στα χέρια ή σε άλλα τμήματα του σώματος. Αρχίζει συνήθως από το ένα χέρι και αργότερα εκδηλώνεται και στο άλλο αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε κεφάλι, πιγούνι ή σπανιότερα στα πόδια.
Η μυϊκή κόπωση, η ψυχική ένταση, ο θυμός, το στρες και το άγχος εντείνουν τον ιδιοπαθή τρόμο ενώ συνήθως καταστέλλεται με ένα μόνο ποτήρι από κάποιο οινοπνευματώδες: το αλκοόλ ηρεμεί το νευρικό σύστημα και καταστέλλει τα λανθασμένα νευρικά μηνύματα. Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά αν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Βοηθά το να εξαλείψουμε από την καθημερινότητά μας την καφεΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες.