Σημασία έχει το πώς παρασκευάζουμε το αυγό. Φροντίζουμε να είναι φρέσκο και μαγειρεμένο χωρίς επιπλέον λίπη. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ λάδι ή βούτυρο και αποφεύγουμε τα τηγανητά αυγά: προτιμούμε τα αυγά ομελέτα, τα βραστά ή τα ποσέ.

Για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ένα αυγό την ημέρα ωφελεί. Ωστόσο στη συνολική ποσότητα πρόσληψης πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αναρίθμητα έτοιμα παρασκευάσματα που περιέχουν το συστατικό του αυγού. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών καλό είναι να μην ξεπερνά τα δύο την εβδομάδα.
Το ωμό ασπράδι δεν είναι από τις πιο εύπεπτες τροφές. Το μαγείρεμα διευκολύνει τη δράση των ενζύμων της πέψης, πήζοντας τις πρωτεΐνες του. Για τον κρόκο ισχύει ακριβώς το αντίθετο: εάν καταναλωθεί ωμός είναι εύπεπτος ενώ το πολύ μαγείρεμά του δυσκολεύει την χώνεψή του. Το αυγό είναι εξαιρετική διατροφή για παιδιά και βρέφη: γι’ αυτό και δίνουμε αυγό στα βρέφη μετά τον απογαλακτισμό τους, σαν διατροφικό συμπλήρωμα στο γάλα. Επιπρόσθετα, είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, απαραίτητο συστατικό των λιπών που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Το σώμα συνθέτει και από μόνο του χολίνη, αλλά η ποσότητα δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές. Τέλος, οι κρόκοι αυγών είναι πλούσια πηγή δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών, της λουτεϊνης και της ζεαξανθίνης, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των ματιών βοηθώντας στην πρόσληψη των εκφυλιστικών νοσημάτων (π.χ της ωχράς κηλίδας) και του καταρράκτη.