Τα κόκκινα αυγά στολίζουν το γιορτινό τραπέζι. Συμβολίζουν την αναγέννηση του κόσμου και της φύσης ενώ το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει κατά την παράδοση το αίμα και την θυσία του Χριστού. Μπορούμε όμως να τα καταναλώσουμε άφοβα;
Το αυγό αποτελεί συμπύκνωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Πρωτεΐνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12 το καθιστούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα αυγό έχει διατροφή αξία μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας ενώ οι πρωτεΐνες του είναι πιο πλήρεις από του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον οργανισμό. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 80 θερμίδες και παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε πρωτεΐνη, σίδηρο και μέταλλα. Μια και ο ρόλος του είναι να δίνει ζωή, περιέχει ουσίες πολύτιμες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του αυγού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών συνδεδεμένων με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο ενώ ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
 

Κι αν έχω υψηλή χοληστερόλη;

Η αλήθεια είναι ότι το αυγό είναι προϊόν υψηλής χοληστερόλης, περισσότερο από το κρέας ή τα τυριά. Επομένως αν υπάρχει τάση για υπερχοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή μας καθώς περιέχει λεκιθίνη, ουσία με ισχυρή αντιχοληστερολική δράση. Η διατροφική χοληστερόλη των αυγών είναι μικρότερη από το 1/4 της συνολικής χοληστερόλης που επιβαρύνει τον οργανισμό. Την υπόλοιπη χοληστερόλη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Τα επίπεδα της επηρεάζονται και από παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
Οι έρευνες έχουν καταλήξει ότι χαμηλή χοληστερόλη μας εξασφαλίζει τελικά μία ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λίπη από τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τα κάθε είδους κέικ και τα γλυκίσματα. Αν καταναλώσετε μόνο το ασπράδι, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χωρίς λίπος γι’ αυτόν το λόγο τα αυγά περιλαμβάνονται σε πολλές δίαιτες αδυνατίσματος. Ωστόσο, παρ’ όλη τη μεγάλη διατροφική αξία του το αυγό δεν πρέπει να θεωρείται πλήρης τροφή γιατί του λείπουν υδατάνθρακες, σάκχαρα, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.