Από την άλλη, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η προσφορά δώρων αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, ιδίως αν είναι χειροποίητα και αφιερώσουμε χρόνο για την κατασκευή ή την επιλογή τους. Την ίδια ώρα οι αγορές και η προετοιμασίας του γιορτινού τραπεζιού, μας θέτει σε κίνηση και μας απομακρύνει από τον καταστροφικό για την υγεία μας… καναπέ. Με μία βόλτα στην αγορά, καίμε θερμίδες αλλά και αποδιώχνουμε το άγχος καθώς η σκέψη δραπετεύει απ’ όσα μας απασχολούν. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε. Στη συνέχεια αρκεί ένα σακουλάκι πασατέμπο κι ένα παγκάκι για να πάρετε δυνάμεις!
Όμως, η μεγάλη πρωταγωνίστρια των γιορτών είναι η μουσική: έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα είδη της δουν ευεργετικά ελαττώνοντας στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της ACTH ενώ μεταβάλλουν τα επίπεδα των ενδορφινών. Μουσική και τραγούδι χαρίζουν χρόνια ζωής: με το τραγούδι αναπνέουμε τόσο βαθιά όπως όταν ασκούμαστε εντατικά, οπότε εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και μειώνεται η μυϊκή ένταση. Και μην ξεχνάμε ότι το δυνατό γέλιο όχι μόνο είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά αποτελεί και ήπιας μορφής αεροβική άσκηση με προφανή οφέλη.
Ωφέλιμες και οι οικογενειακές παραδόσεις: δημιουργώντας ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς ωφελούν στην καρδιά όπως επίσης και η προσευχή και η πίστη γενικότερα.

Κάτι από τα παραπάνω ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας: κι αν διαπιστώσετε ότι σας έφτιαξαν τη διάθεση δεν έχετε παρά να τα υιοθετήσετε και την υπόλοιπη χρονιά!