Το παγκόσμιο κίνημα του Movember μας θυμίζει κάθε Νοέμβριο ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες. Και φέτος, άνδρες σε όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι όλον τον μήνα, για να ευαισθητοποιήσουν τους ομόφυλους τους και να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για τη δακτυλική εξέταση.

Κι αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).
Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.
Επιπρόσθετα, οι οπαδοί του Movember (συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache) και της λέξης Νοέμβριος/ November , μας καλούν να εγκαταλείπουμε τις βλαβερές συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η παγκόσμια εξάπλωση του Movember οφείλεται και στις Mo Sistas, γυναίκες ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα υγείας.
Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και η κληρονομικότητα είναι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση,το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Κι ακόμη μετά τα 50 να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες αλλά και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!
Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.