Έστω κι αν το νερό είναι καθαρό, εύγευστο και άοσμο μπορεί να είναι μολυσμένο με µικροοργανισµούς, χημικές ουσίες, λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μόλυβδο κ.α που θα περάσουν από τις εγκαταστάσεις παροχής νερού.

Συχνά μολύνεται το νερό σε ατομικές εγκαταστάσεις (φρέατα, δεξαμενές συλλογής νερού κ.α). Γι’ αυτό:
– Βεβαιωθείτε ότι το νερό που πίνετε, πλένετε τα δόντια σας ή μαγειρεύετε δεν είναι απλά ορατά καθαρό αλλά και απαλλαγμένο από κατακάθια ή άμμο. Ναι στο φιλτράρισμα του ή στη χρήση δισκίων καθαρισμού για να εξουδετερωθούν τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμοί.
– Βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα νερού που έχετε αποθηκεύσει δεν έχει προσβληθεί από μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς. Προτιμάτε τα γυάλινα μπουκάλια, αεροστεγώς κλεισμένα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
– Αν το νερό έχει αποθηκευτεί για μπάνιο, προσθέστε λίγο αντισηπτικό υγρό για να εξουδετερώσετε τα επιβλαβή βακτηρίδια
– Πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας και βέβαια πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού.
– Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα σας έχουν πλυθεί, καθαριστεί και μαγειρευτεί προσεκτικά και ότι έχετε εξουδετερώσει επιβλαβή βακτηρίδια ή άλλα επικίνδυνα μικρόβια.
– Όταν ταξιδεύετε σε ξένες χώρες για κανέναν λόγο μη πιείτε νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο.
– Εμβολιαστείτε για να προστατευτείτε!