Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εδώ και η θερμοπληξία καραδοκεί απειλώντας κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες. Λαμβάνουμε λοιπόν τα μέτρα μας και απολαμβάνουμε το ελληνικό καλοκαίρι!

Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς και κράμπες. Σε αυτήν την περίπτωση:

– Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο άμεσα σε δροσερό και σκιερό μέρος ή κάτω από ένα δέντρο.

– Αφαιρούμε τα ρούχα ώστε να αερίζεται καλά το σώμα και του κάνουμε αέρα με οποιοδήποτε τρόπο (βεντάλια, περιοδικό κ.α)

– Βρέχουμε πρόσωπο, λαιμό και το σώμα με κρύο νερό και τοποθετούμε ψυχρά επιθεμάτα στο μέτωπο και στο κεφάλι. Ακόμη και ένα παγωμένο μπουκάλι είναι χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση.

– Τρίβουμε έντονα τα χέρια και τα πόδια του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.

– Αν ο θερμόπληκτος μπορεί να καταπιεί του δίνουμε κάτι δροσερό με λίγη ποσότητα αλατιού προκειμένου να αναπληρώσει ο οργανισμός τα χαμένα υγρά.

– Επικοινωνούμε με το ΕΚΑΒ, αναφέρουμε τα συμπτώματα και πληροφορούμαστε ποιό νοσοκομείο εφημερεύει για να μεταφέρουμε εκεί.

Τις ημέρες του καύσωνα:

– Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά μέρη, μακριά από χώρους με συνωστισμό.

– Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία, ιδίως σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Δεν τρέχουμε και δεν βαδίζουμε για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.

– Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να αερίζεται το σώμα και να εξατμίζεται ο ιδρώτας. Φοράμε πάντα καπέλο!

– Τρώμε ελαφρά και μικρά γεύματα, κυρίως φρούτα και λαχανικά και λίγα λιπαρά. Πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.

– Λέμε ναι στα πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και στα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.

– Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για ειδικές οδηγίες. Το ίδιο και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

– Αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας.

Όσο για τα νεογνά και τα βρέφη:

– Τα νεογνά να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια τους και να μην τα τυλίγουμε σε πάνες.

– Τους προσφέρουμε συχνά εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) υγρά όπως χαμομήλι και νερό.

– Βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε χόρτα και φρούτα και λιγότερα λίπη.

– Τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα να φορούν πάντα καπέλο.

Οι ηλικιωμένοι:

– Το ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο γι’ αυτό καλό είναι να μετακινούνται σε δροσερότερες περιοχές της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι να παραμένουν σε χώρους με δροσιά.

– Το σπίτι γενικά, κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και έχει παραμείνει μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

– Οι οικογένειες με ηλικιωμένα άτομα, καλό είναι όταν απουσιάζουν για διακοπές να αναθέτουν την καθημερινή φροντίδα τους σε κάποιο άτομο.