Τα φρούτα είναι ο φυσικότερος τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και ταυτόχρονα απολαυστική επιλογή. Σύμφωνα με μελέτες μία ουσία τους των κόκκινων φρούτων, η ρεσβερατρόλη ενισχύει το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών και καταπολεμά την παχυσαρκία. Η ίδια ουσία βοηθά σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς και καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού.
Φράουλες, κεράσια, δαμάσκηνα, μούρα και βατόμουρα, ρόδια, καρπούζι, σταφύλια, σμέουρα, σύκα και ποικιλίες του φραγκοστάφυλου. Εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Ας εστιάσουμε στο καλάθι της εποχής:
Κεράσια: Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, διατροφικό αντιοξειδωτικό με προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πολλές ασθένειες. Πλούσια σε βιταμίνη Α ενώ πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά στοιχεία των κερασιών, τα οποία προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Μειώνουν τον πόνο μυών και αρθρώσεων μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών. Σύμφωνα με μελέτες ο χυμός από κεράσια, μειώνει την αϋπνία στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τέλος, καταπολεμούν φλεγμονές και μολύνσεις.
Φράουλες: Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή τους, εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης που βουλώνει τις αρτηρίες και ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού. Ένα φλαβονοειδές τους, η φισετίνη, ενισχύει την απόδοση της μνήμης. Οι φυτικές ίνες της φράουλας, βοηθούν στην αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων και συμβάλλουν στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα: οι διαβητικοί τρώνε φράουλες, επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C της φράουλας, διατηρούν το δέρμα καθαρό ενώ ως φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, αντιμετωπίζουν την ακμή.
Βύσσινο: Ενδείκνυται στην αναιμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών: ο χυμός βύσσινου δρα ως φυσικό αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό.
Δαμάσκηνο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και χαμηλά σε θερμίδες ενώ δεν περιέχει κορεσμένα λίπη. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το χλωρογενικό οξύ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών.
Βανίλια: Καλή πηγή βιταμινών Α και C ενώ περιέχει κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές, τονώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά να χάσουμε βάρος.
Βατόμουρα: Με θεραπευτικές ιδιότητες σε δερματοπάθειες και αποστήματα, περιέχουν βιταμίνες, κυρίως Α, Β, C: μία ουσία τους περιέχεται σε σιρόπια για την καταπολέμηση του πονόλαιμου και του βήχα αλλά και ενάντια σε φαρυγγίτιδα, αναιμία, λαρυγγίτιδα, διάρροια και ουλίτιδα. Τα φύλλα και τα κοτσάνια του φυτού θεωρούνται διουρητικά και αντισακχαροδιαβητικά ενώ οι καρποί βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του στομαχιού.
Μούρα: Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών, διαιτητικών ινών και βιταμινών C και Ε. Έχουν αντικαρκινική δράση ενισχύουν το ανοσοποιητικό ενώ συμβάλλουν στην υγιή όραση (λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν) αλλά και στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Τέλος, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και καταστρέφουν στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση.