Η ΑΚΟΣ αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου και μετά τις έρευνές της για το κάπνισμα και τη διατροφή διενήργησε νέα έρευνα που εστιάζει στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές υγιών και ασθενών ενηλίκων, αναφορικά με την υγιεινή και τα νοσήματα του στόματος και του φάρυγγα.
Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει τον βαθμό ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη μετάδοση νοσημάτων του φάρυγγα μέσω του στοματικού έρωτα (ιός HPV), πώς αντιδρούν απέναντι σε ανησυχητικά συμπτώματα (βραχνάδα, δυσκολία κατάποσης, διόγκωση στο λαιμό κ.α), αν είναι επιμελείς στην περιποίηση της στοματικής τους κοιλότητας αλλά και με ποια κριτήρια επιλέγουν προϊόντα καθαρισμού της.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, 1 στους 4 συμμετέχοντες χαρακτηρίζει τον εαυτό του αμελή σε θέματα υγιεινής του στόματος και μόνο ένας στους δύο επισκέπτεται τον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο για προληπτικούς λόγους.
Οι υπόλοιποι περνούν το κατώφλι του οδοντιατρείου μόνο όταν υπάρχει λόγος. Πάντως σε μεγάλο ποσοστό (85%) έχουν προσωπικό οδοντίατρο αλλά μόνο ένα 15% των ερωτηθέντων έχει επισκεφθεί ειδικό στοματολόγο.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της υγιεινής των δοντιών τους, το βασικότερο είναι η λευκότητα (42%) και ακολουθούν η έλλειψη τερηδόνας (28%), η έλλειψη κενών ανάμεσα στα δόντια (13%), η καθαρότητα (11%), η υγεία των ούλων (8%) και η έλλειψη πλάκας (4%).
Θέματα υγείας και ενημέρωση
Για ενημέρωση σε θέματα υγείας καταφεύγουν πρωτίστως
στο φαρμακοποιό (45%) και ακολουθούν
διαδίκτυο (25%),
τηλεόραση (12%) και
γιατρός (8%).
Ο φαρμακοποιός επηρεάζει και τη λήψη αποφάσεων τους σε θέματα υγείας (50%) και ακολουθούν ο γιατρός (20%) και το διαδίκτυο (18%). Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ανησυχούν σε διπλάσιο βαθμό από τους άνδρες.
Ο βαθμός σκληρότητας είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό με βάση το οποίο επιλέγουν οδοντόβουρτσα (55%) ενώ μόνο ένας στους πέντε κάνει την αγορά της τυχαία. Ένας στους τρεις επιλέγει οδοντόκρεμα ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά.
Το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του ενώ ένας στους τέσσερις τα βουρτσίζει μετά κάθε γεύμα. Μόνο ένα 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα και ένα αντίστοιχο ποσοστό οδοντικό νήμα.
Το μέλι ως γλυκαντικό είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις προτιμήσεις (40%) και ακολουθούν η λευκή ζάχαρη (18%), η καστανή ζάχαρη ( 16%), η στέβια (12%) και η ασπαρτάμη (4%)
Τα χαρακτηριστικά της έρευνας:
1058 άτομα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή
61,6 % γυναίκες & 38,4 % άνδρες
Ηλικία: 45.9 έτη (μέσος όρος)
60 % έγγαμοι, 40% έχουν δύο παιδιά 80% κατοικούν σε πόλη
Ένας στους τρεις αθλείται
50% είναι μη καπνιστές
Το 1/3 έχει εισόδημα άνω των 25 χιλιάδων ευρώ
Το 1/3 είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι
50% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
60% καταναλώνουν περιστασιακά 1-3 ποτήρια αλκοόλ/ εβδομάδα
60,3% δήλωσαν υγιείς και 39,7% δήλωσαν μία ασθένεια όπως: δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, ΧΑΠ, Θυρεοειδοπάθεια, καρκίνο.
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας
Αν και μεγάλο ποσοστό (78%) γνωρίζει ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, το 45% δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης αν έχει σταθερό σεξουαλικό σύντροφο.
Η γνώση αυτής της πληροφορίας επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών αρνητικά, σε διπλάσιο βαθμό (65%) απ’ ό,τι τους άνδρες (38%).
Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος των ερωτηθέντων, τόσο καθυστερούν ν’ ανησυχήσουν για συμπτώματα όπως: πόνο ή πληγή στο στόμα, βραχνάδα, διόγκωση στο λαιμό που δεν πονά. Με την αύξηση του σωματικού βάρους μειώνεται και ο βαθμός ενημέρωσης ως προς το ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα.
Όσο λιγότερο τσάι καταναλώνει κάποιος τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει από την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως: πόνο ή πληγή στο στόμα, βραχνάδα, διόγκωση στο λαιμό που δεν πονά ενώ τόσο λιγότερο επηρεάζει τη σεξουαλική του διάθεση η πληροφορία ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα.
Όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο λιγότερο επηρεάζει τη σεξουαλική του διάθεση η πληροφορία ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα. Οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν πάνω από έναν καφέδες τη μέρα, είτε ελληνικό (ένας στους τρεις) είτε fredo (και πάλι ένας στους τρεις)
Όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει αν εμφανίσει βραχνάδα.
Όσο περισσότερα αναψυκτικά τύπου «κόλα» καταναλώνει κάποιος, τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει για την εμφάνιση βραχνάδας αλλά και τόσο λιγότερες προφυλάξεις λαμβάνει για την προστασία του από τον ιό HPV.
Όσο περισσότερο τσιμπολογά ανάμεσα στα γεύματα, τόσο καθυστερεί ν’ ανησυχήσει για εμφάνιση βραχνάδας ή διόγκωσης στο λαιμό ή δυσκολίας στην κατάποση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τρεις τσιμπολογά ανάμεσα στα γεύματα είτε σνακ (1 στους 3) είτε γλυκά (και πάλι 1 στους 3)
Όταν εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα, ένας στους δύο θα επιχειρήσει να δώσει λύση μόνος του, εφαρμόζοντας κάποιο θεραπευτικό μέσο.