Η κολύμβηση γυμνάζει αρμονικά όλο το σώμα, χωρίς να προκαλούνται τραυματισμοί που είναι συχνοί σε πολλά αθλήματα της ξηράς. Σε μία χώρα που βρέχεται από θάλασσα όπως η δική μας, θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, όλες τις εποχές του χρόνου.

Με τις απλές και συγκεκριμένες ασκήσεις που εκτελούμε μέσα στο νερό γυμνάζονται ταυτόχρονα οι δικέφαλοι μύες, οι τρικέφαλοι, τα χαμηλότερα άκρα αλλά και οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μας.
Πέρα από τα οφέλη της άσκησης η κολύμβηση είναι πολύτιμη για την υγεία μας γιατί:
Αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για την καρδιά. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Έρευνες απέδειξαν ότι αποτελεί πολύτιμο όπλο στην καταπολέμηση της στεφανιαίας νόσου.
Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται από την πίεση και την αντίσταση του νερού.
– Καταπολεμά το βρογχικό άσθμα, τη συχνότερη χρόνια νόσο της παιδικής ηλικίας. Ο εισπνεόμενος αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και θερμός και αποτρέπονται οι βρογχοσπασμοί σε αντίθεση με άλλα αθλήματα. Επιπρόσθετα , συμβάλλει στην αρμονική ανάπτυξη των οργάνων του παιδικού σώματος.
Στους αποθεραπευμένους από τον καρκίνο, έχει αποδεχθεί ότι το κολύμπι βοηθά στην επαναλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής τους κατάστασης.
Ισχυροποιεί την σπονδυλική στήλη και καταπολεμά προβλήματα που προκαλούνται από την καθιστική ζωή ή την κακή στάση του σώματος.
Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού. Όσοι κολυμπούν και κυρίως τα παιδιά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα το χειμώνα από ισώσεις.
Ενδείκνυται για όσες πάσχουν από οστεοπόρωση αλλά και για όσους πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις.
Είναι ο ιδανικότερος τρόπος αποκατάστασης για όσους είχαν κάποιο ατύχημα ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Ανακουφίζει τις εγκύους που γυμνάζονται καλύτερα και ευκολότερα στο νερό, μειώνοντας τα επίπεδα στρες και το άγχος που αντιμετωπίζουν. Τις βοηθά να κοιμούνται καλύτερα και να ανταπεξέρχονται στις ψυχολογικές και σωματικές προκλήσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη.
Βοηθά στην απώλεια βάρους. Με μισή ώρα κολύμβησης «καίτε» 260 θερμίδες. Το κολύμπι επιταχύνει τον μεταβολισμό με ορατά τα οφέλη για τον οργανισμό στην προσπάθεια του να ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά.
Το αλατόνερο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά στις δερματοπάθειες. Αρκεί να κολυμπάμε σε καθαρά νερά ή σε πισίνες που πληρούν τους κανόνες υγιεινής.
– Η επαφή με τη θάλασσα και τον ήλιο ενισχύει την παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης D.
Ο χρόνος κολύμβησης αυξάνεται σταδιακά. Σε πρώτη φάση αρκούν περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Μετά δύο ή τρεις εβδομάδες μπορούμε να αυξήσουμε τον χρόνο της προσπάθειας μας, η οποία είναι κατά δέκα φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στο τρέξιμο, με τη διαφορά ότι δεν καταπονούμε τον οργανισμό μας και αθλούμαστε καθολικά και με ήπιο τρόπο.