Ας διαγράψουμε τα αρνητικά συναισθήματα που δηλητηριάζουν τη ζωή μας. Η νέα χρονιά μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τη ζωή με ματιά φρέσκια και αισιόδοξη, με θετική ψυχολογία στην οποία θα πρωταγωνιστούν η ελπίδα, η χαρά, το ενδιαφέρον και η ικανοποίηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζούμε μια υποτιθέμενα ανέφελη ζωή, χωρίς να έχουμε αίσθηση του τί συμβαίνει γύρω μας. Αντιθέτως αναπτύσσουμε σταδιακά την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα που μας συμβαίνουν δηλ. στις πραγματικές τους διαστάσεις, χωρίς διάθεση θετικής ή αρνητικής υπερβολής. Κι επιπρόσθετα κάνουμε ασκήσεις θάρρους για να τα αντιμετωπίζουμε.
Έρευνες που αφορούν στα θετικά συναισθήματα και στο πώς επιδρούν στην υγεία καταδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά στην πρόληψη, κυρίως καρδιαγγειακών νοσημάτων.
– Μία βασική παράμετρος, είναι η ζωή μας να έχει νόημα. Διαφορετικό για τον καθένα, η ύπαρξή του ωστόσο είναι απαραίτητη για να είμαστε ισορροπημένοι και ικανοποιημένοι. Όλα είναι καλύτερα όταν έχουμε ένα σκοπό στη ζωή ή στην εργασία μας, αξίες με τις οποίες να πορευόμαστε, αλλά και αίσθηση της προσωπικής μας αξίας.
– Την ψυχική αντοχή μας, δηλ. την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις αντιξοότητες της ζωής, ενισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις μας. Η αγάπη που εισπράττουμε και δίνουμε αντίστοιχα, μειώνει την πίεση και τον πόνο ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό μας ισχυροποιώντας τον αυτοσεβασμό μας.
– Εστιάζουμε μονίμως σε μελλοντικούς στόχους και χάνουμε το σήμερα, το τώρα. Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να χαιρόμαστε με τα μικρά πράγματα που μας συμβαίνουν και να μην τα προσπερνούμε. Με λίγα λόγια να αισθανόμαστε ευγνώμονες και να μην παραβλέπουμε όσα καλά έχουμε.
– Απομακρυνόμαστε από ανθρώπους που σκέφτονται αρνητικά. Τα συναισθήματα -θετικά και αρνητικά- είναι αποδεδειγμένα μεταδοτικά.
– Γυμναζόμαστε. Η άσκηση συμβάλλει στην ψυχοσωματική υγεία.
– Εξασκούμαστε στο να πλάθουμε με τη φαντασία μας ευχάριστες εικόνες που μας ηρεμούν ή να ανακαλούμε θετικές εμπειρίες που βιώσαμε και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας. Κάθε βράδυ μπορούμε να καταγράφουμε τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.
– Επιλέγουμε δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση και φροντίζουμε μέσα στην εβδομάδα να βρίσκουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με αυτές. Μπορούμε να βρούμε ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά μας, αρκεί να το θελήσουμε!
– Όσο πιο κοινωνικοποιημένοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο υγιής είναι ο εγκέφαλος τους, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές έρευνες. Ο αλτρουισμός που εκφράζεται μέσα από τον εθελοντισμό σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες αυξάνει την ικανοποίησή μας για τη ζωή και ωφελεί την υγεία μας! Μία καλή πράξη καθημερινά κάνει τη μέρα μας καλύτερη! Ξεκινήστε με τις σακούλες της ηλικιωμένης γειτόνισσας σας.
– Μία εξαιρετική άσκηση για τους πνεύμονες είναι το γέλιο. Το δυνατό γέλιο όχι μόνο είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά αποτελεί και ήπιας μορφής αεροβική άσκηση με προφανή οφέλη.