Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής & Επιλογές Ζωής

Κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τιμώντας την επέτειο από την ίδρυση, το 1945, του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σκεφτείτε το: λίγο καιρό μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κρίθηκε απαραίτητη η ίδρυση ενός Οργανισμού για να φροντίσει τον επισιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων που προσπαθούσαν να οραματιστούν μια νέα, «κανονική» ζωή, πάνω στα ερείπια. Και, κυρίως, να αποκτήσουν ξανά επιλογές.

Αυτή είναι η λέξη-κλειδί: επιλογές. Στη διάρκεια των καταστροφών στερεύουν δραματικά ενώ η ευμάρεια τις επαναφέρει. Κι εμείς, παρά τις δυσκολίες, βρισκόμαστε σε εποχές ευμάρειας, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι έχουμε πολλές επιλογές.

Ας τιμήσουμε, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τιμώντας παράλληλα τις επιλογές που υπάρχουν στη διάθεσή μας. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, και φυτικές ίνες είναι Επιλογή Ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τον περιορισμό επιβαρυντικών τροφών, όπως είναι τα κορεσμένα λίπη και η ζάχαρη.

Επιλογή Ζωής είναι να αναβιώσουμε τις συνήθειες των γονιών ή των παππούδων μας, που έτρωγαν κόκκινο κρέας (ακόμη και κοτόπουλο) μόνο μια φορά την εβδομάδα και θεωρούσαν τη φασολάδα, για παράδειγμα, κανονικό φαγητό, χωρίς να χρειάζεται να βάλουν από δίπλα και δυο μπριζόλες!

Επιλογή Ζωής είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως το να προτιμήσουν ένα φυσικό χυμό, από ένα πλούσιο σε ζάχαρη ρόφημα ή να συνδυάσουν το αγαπημένο τους παγωτό με μερικά φρέσκα φρούτα, ώστε να μην το παρακάνουν στη λήψη θερμίδων.

Επιλογή Ζωής είναι να αλλάξουμε μερικές συνήθειες, όπως το να τρώμε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, αντί για ένα μεγάλο και βαρύ, ειδικά το βράδυ.

Επιλογή Ζωής είναι να τηρούμε το περίφημο «μέτρο άριστο» και να αποφεύγουμε τις καταχρήσεις στη διατροφή μας, αλλά όχι μόνο σ’ αυτήν.

Αυτό, εξάλλου, είναι και το νόημα της επιλογής: ότι είμαστε τόσο ευλογημένοι ώστε να μην πρέπει, αναγκαστικά, να περιοριστούμε σε κάποιες ανθυγιεινές λύσεις αλλά, αντίθετα, να έχουμε στο χέρι μας τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλή υγεία και να προλάβουμε πιθανές ασθένειες, επιλέγοντας απλώς τι θα φάμε.

Γιατί η πρόληψη είναι η πιο σοφή Επιλογή Ζωής.