Νέα σχολική χρονιά ξεκινά και πριν αγχωθείτε για τις επιδόσεις των παιδιών σας στα μαθήματα, φροντίστε να του εξασφαλίσετε σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ας δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα με τις διατροφικές μας συνήθειες, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφών στη σωστή αναλογία. Και βέβαια οφείλουμε να βρίσκουμε το χρόνο για να προσφέρουμε στα παιδιά μας μαγειρεμένο φαγητό , χωρίς να κάνουν… πάρτι στην κουζίνα τα λιπαρά! Το παιδί πρέπει να ακολουθεί καθημερινά συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί αυτό το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια, ισορροπία και κάνει καλό στην υγεία του.
Έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κυρίως για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Εξίσου σημαντικό είναι και το δεκατιανό. Μην το εγκαταλείπετε αβοήθητο μπροστά στη βιτρίνα του κυλικείου. Ετοιμάστε σε ελάχιστο χρόνο ένα σπιτικό σάντουιτς και βάλτε το στην σχολική τσάντα του μαζί με ένα φρούτο.
Κι ακόμη:
– Μάθετε στο παιδί να αγαπά τα φρούτα και τα λαχανικά. Ετοιμάστε μία λαχταριστή πιατέλα το απόγευμα και απολαύστε την συντροφιά, ανταλλάσσοντας τα νέα της ημέρας.
– Μην εγκαταλείπετε τον αγώνα σας αν αντιδρά αρνητικά στις διατροφικές προτάσεις σας. Τα παιδιά θέλουν το χρόνο τους για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να αποκτήσουν νέες συνήθειες.
– Για να τα μυήσετε στη σωστή διατροφή ωθήστε τα να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία της, είτε με το να σας βοηθήσουν στην αγορά των τροφίμων είτε με το να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του φαγητού.
– Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας: τα πιάτα που ετοιμάζετε να έχουν όμορφη όψη και χρώματα ώστε να προκαλούν τα παιδιά να τα καταναλώσουν.
– Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας.
– Μην απαγορεύεται δια ροπάλου κάποιες κατηγορίες τροφών αν θεωρείται ότι είναι παχυντικές. Τα πάντα έχουν τη θέση στο τραπέζι σας, στη σωστή δόση.