Η νέα σχολική χρονιά είναι γεγονός. Φέτος προσπαθήστε να διαμορφώσετε το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει στο παιδί να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του και να αναπτύξει την προσωπικότητα του. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη!

– Η οργάνωση της μελέτης είναι βασική διαδικασία. Το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο του και να μελετά μόνο του, χωρίς να αισθάνεται ότι κάνει κάτι καταναγκαστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς μένουν αμέτοχοι στην προσπάθεια του. Την παρακολουθούν στενά, χωρίς όμως να γίνονται πιεστικοί και επεμβαίνουν στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι το παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες ή έχει άγχος ή κατάθλιψη.
– Μαθαίνουμε να ακούμε το παιδί, ακόμη κι αν το πρόγραμμα μας είναι επιβαρυμένο. Βρίσκουμε το χρόνο για να αφουγκραστούμε όσα το απασχολούν ακόμη κι αν θεωρούμε ότι δεν είναι σημαντικά. Το παιδί έχει τις δικές του προτεραιότητες και τα δικά του προβλήματα. Η σωστή επικοινωνία είναι θεμέλιος λίθος που επιτρέπει την ανάπτυξη μία σχέση εμπιστοσύνης, που θα το κάνει να αισθάνεται ευτυχισμένο και δημιουργικό.
– Συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας και προσπαθούμε να ακούμε απροκατάληπτα τα όσα έχουν να μας πουν, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό καθώς εμπλεκόμαστε συναισθηματικά. Η αμοιβαία δυσπιστία δεν βοηθά τον κοινό στόχο που είναι ένα ευτυχισμένο, ισορροπημένο και δημιουργικό παιδί.