Τι μπορεί να προκαλέσει τις καλοκαιρινές αλλεργίες; Ίσως μια βουτιά στο κρύο θαλασσινό νερό, τα φρούτα της εποχής, ο ήλιος, αλλά και κάποια καλλυντικά…

Ας γνωρίσουμε τις χαρακτηριστικότερες:

Κνίδωση εκ ψύχους: Προκαλεί φαγούρα, κοκκινίλες και πρήξιμο σε περιοχές του σώματος που ήρθαν σε επαφή με επιφάνεια χαμηλής θερμοκρασίας, π.χ κάτι παγωμένο από την κατάψυξη, παγωτό ή το παγωμένο νερό της θάλασσας. Οι πιο ευαίσθητοι εκδηλώνουν επιπρόσθετα ζάλη, πτώση της πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή. Για να την αντιμετωπίσετε, επιλέξτε για τα πρώτα μπάνια αβαθή και ζεστά νερά, αυξάνετε σταδιακά το χρόνο παραμονής στο νερό, κολυμπάτε με παρέα και αποφύγετε τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα. Με τα πρώτα συμπτώματα βγείτε από το νερό και πάρτε τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος.

Ηλιακή κνίδωση: Εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο και υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένη αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά φάρμακα αλλά για να μην βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να την υποστείτε προστατευθείτε συστηματικά με αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτοδερματίτιδες & Δερματίτιδες εξ επαφής: Φάρμακα ή καλλυντικά του καλοκαιριού δηλ. αντηλιακά και ορισμένα προϊόντα αδυνατίσματος με τη μορφή κρέμας, ακόμη και τατουάζ μπορεί να είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση τους. Μένουμε μακριά από τα «ένοχα» προϊόντα και με τη συμβουλή γιατρού κάνουμε χρήση κορτιζονούχων.

Τροφικές αλλεργίες: Δεν μπαίνουμε ποτέ στον πειρασμό να καταναλώσουμε ψάρια, όστρακα αλλά και φρούτα όπως ροδάκινο και σταφύλι τα οποία έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να μας προκαλέσουν από απλή φαγούρα μέχρι αλλεργικό σοκ.

Συστηματική Αναφυλαξία μετά από Άσκηση : Δεν πρόκειται περί αστείου όσων απεχθάνονται την άσκηση. Εμφανίζεται σε νεαρά κυρίως άτομα όταν η άσκηση γίνει μέχρι 4 ώρες μετά την λήψη τροφής γενικά ή ειδικά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου. Διαφέρει από τις άλλες τροφικές αλλεργίες, γιατί όσοι την αντιμετωπίζουν δεν έχουν πρόβλημα εάν φάνε το ίδιο ακριβώς τρόφιμο χωρίς να ασκηθούν ή εάν ασκηθούν με άδειο στομάχι για 4 τουλάχιστον ώρες μετά την λήψη αυτής της τροφής.

Χολινεργική κνίδωση: Προκαλεί έντονη φαγούρα που εμφανίζεται μετά από σωματική κόπωση που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Τα συμπτώματα εντείνονται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και είναι φαγούρα κυρίως στα καλυμμένα από ρούχα μέρη του σώματος αλλά και δύσπνοια, ζάλη, υπόταση, ναυτία ή τάση για έμετο.

Εαρινή επιπεφυκίτιδα: Φαγούρα, φωτοφοβία, μάτια που δακρύζουν, κοκκινίζουν και δημιουργούνται «τσίμπλες» .Τα αντιαλλεργικά κολλύρια προσφέρουν ανακούφιση ενώ είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια αναπνευστική αλλεργία και κάνετε διακοπές σε μέρος με πλούσια βλάστηση καραδοκεί η γύρη αλλεργιογόνων φυτών με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Γι’ αυτό να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός.