Τι προβλήματα προκαλεί το αλάτι;

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:

-Εγκεφαλικά επεισόδια. Μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση σε αλάτι κατά ένα γραμμάριο, οι πιθανότητες να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνονται κατά ένα έκτο.

-Υπέρταση που είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

-Καρδιαγγειακές παθήσεις: Άτομα με φυσιολογική προς υψηλή πίεση που ελάττωσαν την κατανάλωση αλατιού, μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

-Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα όπως γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη. Η μείωση της πεψίνης (πεπτικού ενζύμου), λόγω της πρόσληψης αλατιού, αυξάνει τα επίπεδα οξύτητας και προκαλεί πεπτικές διαταραχές . Έρευνες έχουν συνδέσει τον καρκίνο του στομάχου και τον γαστρικό καρκίνο με την υψηλή κατανάλωση αλατιού.

-Κατακράτηση υγρών. Εάν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες από το σώμα μας και έτσι προκαλείται κατακράτηση υγρών, μερικά από τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την καρδιά.

-Μαλλιά. Στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού αποδίδονται η αλωπεκίαση αλλά και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

-Έκκριση χολής: Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν την έκκριση της χολής κάνοντας το αίμα πιο πηκτό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παθήσεις του δέρματος, όπως έντονη ξηροδερμία στο πρόσωπο και στα χείλη.

-Οστεοπόρωση. Το πολύ αλάτι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση. Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα μεταλλικά στοιχεία απορροφούνται από τον οργανισμό.

Μπορώ να αποφύγω το αλάτι!

-Εκτός σπιτιού, ζητάμε από τον υπεύθυνο του εστιατορίου να προσθέσει από ελάχιστο έως καθόλου αλάτι στο πιάτο μας.

-Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού. Οι συσκευασίες των προϊόντων αποκαλύπτουν την περιεκτικότητα τους σε νάτριο.

-Εξαφανίζουμε την αλατιέρα από το τραπέζι!

-Όχι αλάτι σε σαλάτες και χυμούς! Φρούτα και λαχανικά περιέχουν νάτριο.

-Αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα.

-Ασκούμαστε και διατηρούμε φυσιολογικό βάρος ώστε ο οργανισμό να αποβάλλει κανονικά το περισσό αλάτι.