Για να καλύψουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού ας κάνουμε ό,τι και οι πρόγονοι μας, όταν η ζάχαρη ήταν άγνωστη: να πούμε ναι στο μέλι!

Το μέλι είναι εξαιρετικό φυσικό γλυκαντικό αλλά και προϊόν με επουλωτικές, αντισηπτικές και συντηρητικές ιδιότητες, που αξίζει να είναι το βασικό συστατικό της μαγειρικής σας, αντί τη ζάχαρη.
Το μέλι δρα:
Αντιβακτηριακά: οι αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες του οφείλονται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχει και την υψηλή συγκέντρωση των ζαχάρων του. Επουλώνει πληγές, ανακόπτει τη ροή του αίματος, προσφέρει ασηψία και ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.
Ενάντια στην τερηδόνα: Οι αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθούν στην απολύμανση του στόματος.
Υπέρ του μεταβολισμού: καταπολεμά την παχυσαρκία που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
Ενισχυτικά της καρδιάς και του κυκλοφορικού: Η γλυκόζη είναι η ενέργεια που συστέλλει τον καρδιακό μυ ενώ με τη βοήθεια των ζαχάρων και τις ακετυλοχολίνης τα αγγεία διαστέλλονται και μειώνεται η υπέρταση.
Υπέρ της καλής λειτουργίας των νεφρών: είναι διουρητικό ενώ περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη και αλάτι, που η κατανάλωση τους δεν επιτρέπεται σε όσους έχουν παθήσεις νεφρών.
Κατά της αναιμίας : περιέχει χαλκό και σίδηρο που ενισχύουν την αιμοσφαιρίνη, κυρίως στα παιδιά.
Προστατευτικά σε στομάχι και έντερο: η αλκαλικότητα του μειώνει την οξύτητα του στομάχου και δρα ευεργετικά σε έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Είναι φυσικό καθαρτικό με ελαφρά δράση.
Δυναμωτικά στο συκώτι: το γλυκογόνο του βοηθά το συκώτι στο να συνθέτει χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό και να αποβάλλει ουσίες επικίνδυνες, όπως οι τοξίνες.