18 Σεπτεμβρίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Η Δράση

Κάθε χρόνο, εδώ και 30 χρόνια, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 10 εκ. εθελοντές σε δεκάδες χώρες, δίνουν το παρών στην παγκόσμια εκστρατεία για τον καθαρισμό των ακτών όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα, την πρωτοβουλία αυτή συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), που καλεί τα μέλη της, τους συνεργαζόμενους φορείς και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αναλάβουν τον καθαρισμό μιας παραλίας –ή και του βυθού της- και να την αποδώσουν στη φύση όπως της αξίζει, απαλλαγμένη από τα σκουπίδια που αφήνουν οι άνθρωποι στο πέρασμά τους. Από το 2010 μάλιστα, μέρος των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και με τις παραλίες μας να αποτελούν τον βαρύ… οπλισμό του τουρισμού, κατακτώντας τις καρδιές εκατομμυρίων παραθεριστών, καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμη είναι η δράση αυτή για την Ελλάδα.

Η ΑΚΟΣ και η… θάλασσα!

Και αν αναρωτηθείτε τι σχέση έχει η ΑΚΟΣ με την υπόθεση του καθαρισμού των ακτών, η απάντηση είναι απλή: ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός όπως η ΑΚΟΣ συνδέεται στενά με τις αρχές του εθελοντισμού, όπως και αν εκφράζονται αυτές. Και, εθελοντισμός, σημαίνει ακριβώς έναν τρόπο ζωής που πηγάζει από την αγάπη για τον διπλανό μας και αποτελεί ανιδιοτελή προσφορά για το κοινό καλό. Αν, σ’ αυτό, προσθέσουμε και την αγάπη μας για το κολύμπι, που είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη σωματική υγεία και ευεξία, τότε έχετε όλη την εικόνα!
Σχεδόν 30.000 πακέτα!
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα, όσο και «στενάχωρα» στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή της συλλογής των απορριμμάτων, τη δεκαετία 2004-2014, είναι ότι οι εθελοντές μάζεψαν από τις παραλίες μας 565.000 (!) αποτσίγαρα, που αντιστοιχούν σε 28.250 πακέτα τσιγάρων. Το σχόλιο δεν αφορά μόνο στην τεράστια ρύπανση που προκαλούν, αλλά και στο ότι αποτελούν απόδειξη πως, δυστυχώς, στο θέμα του καπνίσματος –που, αποδεδειγμένα, αποτελεί μια πολύ βλαβερή για την υγεία μας συνήθεια- είμαστε αμετανόητοι!