Μια βουτιά στο κρύο νερό, φρούτα της εποχής, ο ήλιος και κάποια καλλυντικά είναι πιθανόν να μας «φιλοδωρήσουν» με καλοκαιρινές αλλεργίες.

Αν και η άνοιξη κρατά τα πρωτεία, ωστόσο και το καλοκαίρι έχει τις δικές του αλλεργίες όπως:
Κνίδωση εκ ψύχους: Αν εμφανίσατε φαγούρα, κοκκινίλες και πρήξιμο σε περιοχές του σώματος που ήρθαν σε επαφή με επιφάνεια χαμηλής θερμοκρασίας, π.χ κάτι παγωμένο από την κατάψυξη, παγωτό ή το παγωμένο νερό της θάλασσας τότε πιθαν;on πάσχετε από «κνίδωση εκ ψύχους». Oι πιο ευαίσθητοι εμφανίζουν ζάλη, πτώση της πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή. Για να την αποφύγετε, κάνετε καλοκαιρινά μπάνια σε αβαθή και ζεστά νερά, αυξάνετε σταδιακά το χρόνο παραμονής στο νερό, κολυμπάτε με παρέα και αποφύγετε τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα. Με τα πρώτα συμπτώματα βγείτε από το νερό και πάρτε τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος.
Ηλιακή κνίδωση: Προκαλεί έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο και υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένη και προκαλεί προβλήματα πρέπει να γίνει χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων. Προστατευθείτε με τη συστηματική χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.
Φωτοδερματίτιδες & Δερματίτιδες εξ επαφής: Τις προκαλούν φάρμακα ή καλλυντικά του καλοκαιριού δηλ. αντηλιακά και ορισμένα προϊόντα αδυνατίσματος με μορφή κρέμας, ακόμη και τατουάζ. Επίσης κάποιες ασθένειες συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Αποφεύγουμε τα «ένοχα» προϊόντα και με τη συμβουλή γιατρού κάνουμε χρήση κορτιζονούχων.
Τροφικές αλλεργίες: Ψάρια, όστρακα αλλά και φρούτα όπως ροδάκινο και σταφύλι μπορεί να προκαλέσουν από απλή φαγούρα μέχρι αλλεργικό σοκ. Αποκλείουμε από το διαιτολόγιο μας τις «ένοχες» τροφές και ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού.
Συστηματική Αναφυλαξία μετά από Άσκηση : Αφορά νεαρά κυρίως άτομα. Εμφανίζεται όταν η άσκηση γίνει μέχρι 4 ώρες μετά την λήψη τροφής ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου. Διαφέρει από τις άλλες τροφικές αλλεργίες, γιατί όσοι την αντιμετωπίζουν δεν έχουν πρόβλημα εάν φάνε το ίδιο ακριβώς τρόφιμο χωρίς να ασκηθούν ή εάν ασκηθούν με άδειο στομάχι για 4 τουλάχιστον ώρες μετά την λήψη αυτής της τροφής.
Χολινεργική κνίδωση: Η φαγούρα εμφανίζεται μετά από σωματική κόπωση και σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα όταν είναι υψηλή η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και περιλαμβάνουν φαγούρα κυρίως στα καλυμμένα από ρούχα μέρη του σώματος αλλά και δύσπνοια, ζάλη, υπόταση, ναυτία ή τάση για έμετο.
Αλλεργία στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας: Αν το τσίμπημα δεν σας προκαλεί απλά μία κοκκινίλα και ήπιο οίδημα αλλά κινδυνεύετε από αλλεργικό σοκ με δύσπνοια, αλλοίωση της φωνής, πτώση της πίεσης και λιποθυμία, έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, δηλ. αντιϊσταμινικό σιρόπι, χάπι κορτιζόνης, εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μία ένεση αδρεναλίνης. Κυκλοφορούν ειδικές ενέσεις αδρεναλίνης – μοιάζουν με στυλό- που τις κάνουν μόνοι τους οι αλλεργικοί. Αν γίνουν έγκαιρα εγγυώνται την επιβίωση ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό shock .
Εαρινή επιπεφυκίτιδα: Προκαλεί φαγούρα, φωτοφοβία, τα μάτια δακρύζουν, κοκκινίζουν και δημιουργούνται «τσίμπλες» . Ανακουφίζουν τα αντιαλλεργικά κολλύρια ενώ είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου.
Αν αντιμετωπίζετε κάποια αναπνευστική αλλεργία και κάνετε διακοπές σε τοποθεσία με πλούσια βλάστηση, έχετε μαζί σας τα φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός γιατί πιθανά θα εκτεθείτε στη γύρη αλλεργιογόνων φυτών με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες.