Ελέγξατε πόσο νερό ήπιατε σήμερα. Για άψογη επιδερμίδα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα αν δεν ενυδατώνουμε καθημερινά τον οργανισμό μας εκ των έσω, με άφθονη ποσότητα νερού και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι που ούτως ή άλλως ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες υγρών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η καθαρότητα του δέρματος.

Η έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων προκαλούν συνήθως ξηροδερμία και κάνουν θαμπό το δέρμα . Επιπρόσθετα αποδυναμώνεται η άμυνα του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος. Το ξηρό δέρμα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βιταμινών A και C. Η έλλειψη βιταμίνης Α που υπάρχει άφθονη στα ιχθυέλαια, στη μαργαρίνη, στο συκώτι και στον κρόκο αυγού προκαλεί φθορές στο δέρμα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που εντοπίζονται σε πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά και αυγά, ενοχοποιούνται για την ερυθρότητα, την ευαισθησία, την ξηρότητα ή την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος. Όταν έχουμε έλλειψη από βιταμίνη C είναι πιθανό να εμφανίσουμε μικρούς μώλωπες.
Η άφθονη κατανάλωση εσπεριδοειδών, ντομάτας, φράουλας, πιπεριάς και μπρόκολου θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει επίσης φτωχή πρόσληψη φολικού οξέος που εντοπίζεται στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για το πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου, καλές πηγές θεωρούνται η γαλοπούλα και τα μανιτάρια. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Β- καροτίνης την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α και χαρίζει απαλή υφή στην επιδερμίδα. Η βιταμίνη C συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή κολλαγόνου και διατηρεί το δέρμα σφιχτό και ελαστικό ενώ η έλλειψη της γεννά ρυτίδες. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις βιταμίνες τους, μπορούν να κάνουν χρήση και συμπληρωμάτων διατροφής, που είναι πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.