Μπορεί σήμερα δυστυχώς να χρησιμοποιούμε βούτυρο και λίπη ωστόσο οι πρόγονοι μας γνώριζαν τα οφέλη του ελαιόλαδου. Ο Ιπποκράτης, το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύσει πληγές, για εντριβές αλλά και για να απαλύνει τον πόνο από τα εγκαύματα.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά. Προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, τις λεγόμενες «λιποδιαλυτές» (A,D,E,K) που μαζί με τα λιπαρά οξέα του, αποτελούν φυσικό δομικό συστατικό των κυττάρων, που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και γι’ αυτό τις λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Το ελαιόλαδο θεωρείται πιο εύπεπτο σε σύγκριση με άλλα έλαια του εμπορίου όπως το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο. Δύο κουταλιές ελαιολάδου κάθε μέρα συμβάλλουν στην καλή υγεία.
Ας δούμε στην πρόληψη ποιών ασθενειών βοηθά το ελαιόλαδο:
Καρκίνος: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ελαιοκανθάλη, με παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και της επανεμφάνισής του. Αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Ε που περιέχει το ελαιόλαδο.
Οξειδωτικό στρες: Περιέχει βιταμίνες και λιπαρά οξέα (ελαϊκό, λινελαϊκό, παλμητικό) αλλά και φυτοστερόλες, με σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα που προκαλεί καρδιακές παθήσεις ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση, της νόσου Alzheimer.
Αρτηριακή πίεση: Οι τοκοφερόλες και οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου που λειτουργούν αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διαβήτης: Διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου και ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Παχυσαρκία: Πλούσιο σε θερμίδες, το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της παχυσαρκίας, αρκεί να κάνουμε λογική χρήση και όχι κατάχρηση του.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν τη χρήση ελαιολάδου με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.
Οστεοπόρωση: Το ελαιόλαδο βελτιώνει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και την ασβεστοποίηση και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Χρησιμοποιείστε σωστά το ελαιόλαδο!
Καταναλώνουμε ωμό ελαιόλαδο αντί για τηγανισμένο και αποφεύγουμε την έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο το ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια. Έτσι, περιορίζεται στο ελάχιστο η παραγωγή των “κακών” τρανς λιπαρών οξέων.
Δεν… λούζουμε τη σαλάτα στο ελαιόλαδο. Για να ελέγξουμε την ποσότητα χρησιμοποιούμε μεζούρα και δεν ρίχνουμε το λάδι απευθείας από το μπουκάλι.
Για πιο υγιεινά φαγητά ή γλυκά αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Δεν κρίνουμε το ελαιόλαδο από το χρώμα του γιατί μπορεί να έχει προστεθεί ψεύτικο χρώμα για να παραπλανηθούμε.
Για να αξιολογήσουμε το ελαιόλαδο το μυρίζουμε και το γευόμαστε. Αν η γεύση και το άρωμα δεν ενοχλούν, είναι καλό.
Επιλέγουμε ελαιόλαδα από γνωστές εταιρίες με ετικέτα. Για ένα δοχείο χωρίς ετικέτα, κανείς δεν φέρει την ευθύνη του περιεχομένου του.
Οι έρευνες για τα οφέλη του ελαιολάδου έγιναν με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, την υψηλότερη κατηγορία ελαιολάδου.