Η Ακμή ο μεγάλος εχθρός του δέρματος

Οι καλές συνήθειες από μικρή ηλικία διατηρούν τη λάμψη του δέρματος και τη σφριγηλότητα του. Η ακμή που την έχουμε συνδυάσει με την εφηβεία αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματος. Αποτελεί φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και σε ήπια μορφή εκδηλώνεται με μαύρα στίγματα. Σε σοβαρότερη μορφή εμφανίζονται μικρά κόκκινα σπυράκια με πύον ή ακόμη και οζίδια και κύστεις, που μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα για αρκετές εβδομάδες.
Την ακμή μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, στρες, αναβολικές και ναρκωτικές ουσίες, λιπαρά καλλυντικά αλλά και κληρονομικοί παράγοντες. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα και με σωστή θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε επίμονη και χρονοβόρα πάθηση, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ατόμου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών φαρμάκων ή την αγωγή από στόματος- με αντιβιοτικά ή ορμονικά σκευάσματα- προκειμένου να ρυθμιστούν οι ορμόνες που προκαλούν αυξημένη σμηγματόρροια. Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά αφήνει από ελάχιστα έως καθόλου σημάδια.