Είμαστε Νερό, Πίνουμε Νερό στην Υγειά μας!


Τα οφέλη του νερού

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% περίπου (55%-75%) από νερό! Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Συμβάλει αποφασιστικά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος, συμβάλλει επίσης στη σωστή λειτουργία του κυκλοφοριακού, του πεπτικού καθώς και του εγκεφαλικού συστήματος, βοηθά τη μνήμη ενώ, σύμφωνα με πολλές μελέτες, προστατεύει από την εμφάνιση κρυολογημάτων, δυσκοιλιότητας, λοιμώξεων του ουροποιητικού κλπ. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό και… ελκυστικό: βοηθά την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και διατηρεί την επιδερμίδα μας φρέσκια και άρα πιο νεανική!

Ναι, αλλά πόσο;

Επειδή λοιπόν η ενυδάτωση είναι απαραίτητη κι επειδή φαίνεται πως η αφυδάτωση του οργανισμού ξεκινά πριν καν νιώσουμε ότι διψάμε, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περίπου 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η κατανάλωση αυτή συμπληρώνει την πρόσληψη νερού από άλλες πηγές, όπως είναι και πολλά τρόφιμα (πχ λαχανικά και φρούτα).

Μέτρο άριστο

Πρόσφατα ωστόσο, διατυπώθηκε μια άποψη από πολλούς ειδικούς ότι η κατάχρηση στην κατανάλωση νερού μπορεί να γίνει «μπούμερανγκ» και να βλάψει τον οργανισμό. Γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι 8 περίπου ποτήρια νερού την ημέρα είναι αρκετά – πάντα, φυσικά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Απλές οδηγίες … ενυδάτωσης!

Πιείτε το πρώτο ποτήρι νερού μόλις ξυπνήσετε και συνεχίστε με μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έχετε πάντα κοντά σας ένα μικρό μπουκάλι γεμάτο νερό. Έτσι δεν θα ξεχνάτε να πίνετε, αλλά θα μπορείτε να υπολογίζεται και την ποσότητα που καταναλώνετε. Ενισχύστε τη γεύση του νερού με μια φέτα λεμόνι ή άλλο αρωματικό

Νερό και θεραπεία για τον καρκίνο

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική σε περιόδους χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας για τον καρκίνο. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον/την ασθενή είναι ο πιο κατάλληλος για να δώσει οδηγίες σχετικά με την ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά, αλλά και με τον τρόπο κατανάλωσης.