Την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου κάθε χρόνου έχει επιλέξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να μας θυμίζει ότι ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας και απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε και να νιώθουμε καλά. Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητές του περιλαμβάνουν ακόμα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
Ύπνος και αϋπνία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ύπνος ήταν γιός της Νύχτας και πατέρας του Μορφέα, του θεού των ονείρων. Μέχρι σήμερα πάντως, πολλούς αιώνες μετά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ακόμα με σαφήνεια το φαινόμενο του ύπνου… Αυτό που σίγουρα γνωρίζει είναι ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους υποφέρει από κάποια διαταραχή του ύπνου που, συχνά, του κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη.
Οι κυριότερες αιτίες της αϋπνίας είναι, μεταξύ άλλων, οι κακές συνθήκες ύπνου, ορισμένα χρόνια νοσήματα, οι πόνοι, καθώς και ψυχικές διαταραχές, όπως το στρες, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινότητα ενώ, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, αν η έλλειψη γίνει χρόνια μπορεί έως και να επιταχύνει τη διαδικασία του γήρατος!
Για… όνειρα γλυκά
– Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με δυνατό φωτισμό στο δωμάτιο
– Αποφεύγουμε επίσης διεγερτικά τρόφιμα όπως καφέ, τσάι, σοκολάτα κλπ
– Λέμε όχι στο πολύ και βαρύ βραδινό φαγητό, καθώς και στο πολύ αλκοόλ
– Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να έχουμε ένα καλό στρώμα
– Πριν ξαπλώσουμε κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουμε
– Στο υπνοδωμάτιο κλείνουμε τηλεόραση, tablet και όλες τις οθόνες
– Λίγο διάβασμα ή/και απαλή μουσική μπορεί να βοηθήσουν πολύ
Ύπνος και καρκίνος
Πολλοί ασθενείς με καρκίνο (ενδεχομένως έως και 75%) και ειδικά όσοι κάνουν χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες, υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, οι οποίες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση της ασθένειας. Κι αυτό επειδή δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα της ζωής τους αλλά, ορισμένες φορές, και την ίδια τη θεραπεία τους. Τέτοιες διαταραχές αναφέρονται πάρα πολύ συχνά από γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπευτική διαδικασία για καρκίνο του μαστού. Καλό είναι, πάντως, οι ασθενείς να αναφέρουν τα προβλήματα ύπνου στους γιατρούς τους ώστε να βρεθεί μια λύση που δεν θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ τη δύσκολη περίοδο που διανύουν.