Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν συσχετισθεί με την αύξηση των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών αλλά και των θανάτων. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί στηθάγχη στα άτομα με στεφανιαία νόσο ενώ αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους καρδιοπαθείς, οπότε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Η υποθερμία που είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος των ημερών, εκδηλώνεται με ρίγη, υπνηλία, έλλειψη συντονισμού και νοητική σύγχυση.
Για να προστατευθούμε:
– Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
– Για αυξημένη πρόσληψη ενέργειας δεν καταφεύγουμε στα λίπη και μάλιστα στα «κακά» λίπη αλλά ενισχύουμε τον οργανισμό με καλά λιπαρά: με ω-3 των ψαριών, μονοακόρεστα του ελαιόλαδου αλλά και με ξηρούς καρπούς και ταχίνι.
– Διατρεφόμαστε σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια κ.α).
– Ενυδατώνουμε τον οργανισμό ακόμη και τον χειμώνα που το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο. Λέμε ναι στα ζεστά ροφήματα και στις σούπες.
– Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα αφεψήματα.
– Στο ντύσιμο, το «κλειδί» είναι οι πολλές στρώσεις ρούχων. Και βέβαια, φοράμε σκουφί, γάντια, κασκόλ και ζεστό πανωφόρι.
– Διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου, περίπου στους 19ο C.
– Για τα παιδιά: τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά, που δημιουργούν στρώματα μόνωσης. Όσα ρούχα φορούν οι ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να φορέσουν και ένα ακόμη
– Τα παιδάκια κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα τους.