Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου): Καθιερώθηκε το 1985, με απόφαση του ΟΗΕ, για να τιμήσει τα εκατομμύρια των εθελοντών που είναι αφοσιωμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, πολλές φορές ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους

Η ΑΚΟΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και, ως εκ τούτου, η δράση της είναι στενά συνδεδεμένη με τις αρχές του εθελοντισμού. Με άλλα λόγια, η εκστρατεία της στο μεγάλο αγώνα εναντίον του καρκίνου, είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς των ανθρώπων που την πλαισιώνουν και που προσφέρουν, συχνά από το υστέρημα του χρόνου τους, τις δυνάμεις τους, για να πετυχαίνουν κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Άλλωστε, αυτό ακριβώς σημαίνει «εθελοντισμός»: ένας τρόπος ζωής που πηγάζει από την αγάπη για τον διπλανό μας και εκφράζεται ως ανιδιοτελής προσφορά για το κοινό καλό. Κάποτε, στην κλασική εποχή κυρίως, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η ανάγκη εκδήλωσης της αγάπης προς το συνάνθρωπο, ήταν περισσότερο γνωστός ως «φιλανθρωπία».
Σήμερα, ο εθελοντισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που εμπνέει όλο και περισσότερους νέους –αλλά και μεγαλύτερους- ανθρώπους. Οι υπηρεσίες του είναι πολύτιμες –από την παρέα σε έναν ηλικιωμένο ασθενή που δεν έχει συγγενείς, μέχρι την παροχή τροφίμων και φαρμάκων σε εμπόλεμες ζώνες.
Στη χώρα μας, ζήσαμε τη δόξα του εθελοντισμού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τώρα ζούμε την πολύτιμη συμβολή του για την ανακούφιση των χιλιάδων συνανθρώπων μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Όσο για εμάς στην ΑΚΟΣ, ζούμε καθημερινά την ιερότητα της σημασίας του.

Τι «κερδίζει» ο εθελοντής

Ρωτήστε τους εθελοντές μας και θα σας πουν πως, αυτά που αποκομίζουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, είναι πιο πολύτιμα ακόμα και από μια υψηλή (αντ)αμοιβή στην εργασία τους. Άλλωστε, η αξία ενός χαμόγελου κι ενός ‘ευχαριστώ’ είναι ανεκτίμητη…