Ένα παγκόσμιο κίνημα, αυτό του Movember – συνδυασμός της λέξης μουστάκι ( moustache) και Νοέμβριος (November) – γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, με τους άνδρες σε όλη την υφήλιο να αφήνουν μουστάκι όλον τον μήνα Νοέμβριο, ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.
Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.
Ειδικά ο καρκίνος του προστάτη είναι, και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα διαδεδομένος, αλλά και θεραπεύσιμος, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Παράλληλα, αποτελεί συχνά και ένα ταμπού, που εμποδίζει τους άνδρες να κάνουν τα σωστά βήματα για την αντιμετώπισή του.
Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς εδώ στην ΑΚΟΣ προς τους αγαπημένους μας μπαμπάδες, συντρόφους, συζύγους, συγγενείς και φίλους, είναι να μην παραμελούν τον εαυτό τους: να κόψουν βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και να βάλουν στο πρόγραμμά τους τον τακτικό έλεγχο, με επίσκεψη σε έναν ουρολόγο –όπως κάνουν και οι γυναίκες με το γυναικολόγο τους- που είναι και ο μόνος αρμόδιος να τους καθοδηγήσει σχετικά με αυτά τα θέματα. Κυρίως, να θυμούνται πως η αμέλεια είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας και πως δεν αξίζει η αγωνία για μια απλή εξέταση να γίνει αιτία για να μπει σε κίνδυνο η υπόλοιπη ζωή τους