ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΑΚΟΣ στη Λήμνο 

 

«Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής» 

 

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18.30 

 

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λήμνου «Μαρούλα»

«Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής» είναι το θέμα Επιστημονικής Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18.30, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λήμνου «Μαρούλα» (Ν. Γαροφαλλίδη, Μύρινα) με τη συμμετοχή επιστημόνων και μελών της αστικήςMη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΆΚΟΣ» (www.akoslife.com).
Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης της AΚΟΣ με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» και σύνθημα: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου» με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
 
18:30- 18:45 Προσέλευση
 
18:45- 19:00 Χαιρετισμοί
19:00- 20:00 Ομιλίες
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής -Ογκολόγος, Πρόεδρος της AΚΟΣ
«Πρόληψη: μια ενσυνείδητη δράση»
Νίκος Αφθονίδης, Ιατρός- Ακτινοδιαγνώστης,
«Η χρησιμότητα του απεικονιστικού ελέγχου του μαστού»
Δέσποινα Βασιλάκου, Ιατρός-Διατροφολόγος «Διατροφή, η πρόληψη είναι επιλογή»
Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, Ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος
«Προστάτης αδένας-Πρόληψη και θεραπεία»
Αναστάσιος Μπραϊμάκης, Ιατρός-Γαστρεντερολόγος
«Ο καρκίνος παχέως εντέρου προλαμβάνεται»
Καλλιόπη Κουτσογιάννη Αποθεραπευμένη
«Προσωπική εμπειρία»
20:00- 20:30 Συζήτηση με το κοινό
Μία ώρα νωρίτερα (17.00) και στον ίδιο χώρο, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Υποστηρικτική και αναλγητική θεραπεία του ογκολογικού ασθενή» απευθυνόμενη αποκλειστικά προς το επιστημονικό –ιατρικό δυναμικό της Λήμνου το οποίο έρχεται σε επαφή με τους ογκολογικούς ασθενείς και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Το Επιστημονικό Δίκτυο Αλληλεγγύης της ΑΚΟΣ φέρνει σε επικοινωνία τους ιατρούς της περιφέρειας με τους ειδικούς σε θέματα ογκολογίας γιατρούς, με στόχο την παροχής ουσιαστικής βοήθειας στους ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας της και με γνώμονα τη διάθεση προσφοράς και την δύναμη της αλληλεγγύης, χτίζει δεσμούς και φτιάχνει γέφυρες μεταξύ των επιστημόνων -εθελοντών, στους τομείς της πρόληψης και της αποθεραπείας του καρκίνου.
Με αφορμή την Επιστημονική Ημερίδα η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Με ιδιαίτερη χαρά επισκεπτόμαστε τη Λήμνο για να μιλήσουμε για τη σημασία της πρόληψης αλλά και για να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της φροντίδας του αποθεραπευμένου.
Το σύνθημα της Πανελλαδικής Εκστρατείας μας “Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου”, σημαίνει ότι αποβάλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μου και τις ανάγκες του. Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη, είναι καθημερινή δράση κα μάλιστα, ενσυνείδητη δράση, μια καθημερινή πράξη. Η δευτερογενής πρόληψη είναι υποχρέωση όλων, στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής»
Και η Δρ. Κατσώχη καταλήγει: «Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Ας μην αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας. Να επισκεπτόμαστε το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης, που συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην επιστροφή του ασθενή σε ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με την ελαχιστοποίηση των σωματικών ή ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει, εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της ακολουθούμενης θεραπευτικής μεθόδου».
 
 
Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ:
H μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο ΑΚΟΣ, στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, που αφενός προσφέρουν αφιλοκερδώς, στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου και αφετέρου παρέχουν βοήθεια στους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης της ΑΚΟΣ με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα», ενώ η ΑΚΟΣ σχεδίασε και διαθέτει δωρεάν στους αποθεραπευμένους από καρκίνο σε όλη τη χώρα, το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα πρωτοπόρο χρηστικό βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης.
«Άκος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία. Θεραπεία σώματος και ψυχής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε όσους αγαπάμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της αξίας της πρόληψης.