Επιλέγουμε… νιάτα!

H Ημέρα Νεότητας ανήκει στους νέους και είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα, τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους…
Επειδή όμως όλο και περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η Νεότητα είναι περισσότερο μια κατάσταση της ψυχής, του σώματος και του νου, παρά ένας απόλυτος βιολογικός αριθμός, η Ημέρα αυτή αφορά και όλους εκείνους, άντρες και γυναίκες, που πιστεύουν πως η ηλικία δεν μετριέται μόνο στα γενέθλια… Κι επειδή η προσπάθεια διατήρησης της νεότητας συμβαδίζει με την πρόληψη, ώστε να παραμένουμε υγιείς και ακμαίοι, για εμάς στην ΑΚΟΣ η Ημέρα Νεότητας είναι μία Ημέρα της καρδιάς μας, αλλά και των στόχων μας!

Νέοι καιροί, νέα δεδομένα

Σήμερα, με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται συνεχώς, ο κόσμος γεμίζει με ολοένα και νεότερους 70χρονους και 80χρονους που ταξιδεύουν, απασχολούνται δημιουργικά, ερωτεύονται και διασκεδάζουν. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ο ορίζοντας της επιβίωσής τους αγγίζει πλέον τα 100 χρόνια, αλλά ότι πάρα πολλοί από αυτούς -και όχι μόνο οι διάσημοι του Χόλυγουντ- διανύουν την 7η ή 8η (ή και 9η, αν σκεφτούμε τον «δικό μας» Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) δεκαετία της ζωής τους με υγεία, άνεση και χαρά.

Τα όπλα στη μεγάλη μάχη για τη διατήρηση της νεότητας & της υγείας

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια τα μυστικά της αντιγήρανσης και το πώς μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της υγιούς ζωής των κυττάρων. Παράλληλα, και η καλλυντική βιομηχανία επεκτείνει διαρκώς τη δική της συμβολή σ’ αυτή την προσπάθεια. Και παρόλο που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει τα κλειδιά του χρόνου, οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στα πιο ισχυρά όπλα πρόληψης εναντίον του χρόνου:
Ενυδάτωση: το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επιδερμίδας! Με άλλα λόγια, η σωστή ενυδάτωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της νεότητας, εσωτερικά και… εξωτερικά! ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΒΟΥΒΑ, ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΔΙΨΑΣΟΥΜΕ!
Διατροφή: ειδικά για εμάς, ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης μας στη Μεσόγειο και της σοφίας των προγόνων μας περί μέτρου είναι καταλυτικός (και καταπληκτικός)! Με άλλα λόγια πρέπει να τρώμε λίγο από όλα, με έμφαση στα υλικά της μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψάρι, ελαιόλαδο κλπ. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ! 
Άσκηση: η συστηματική, έστω και ήπια, άσκηση του σώματος είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όλες τις λειτουργίες του και συμβάλει στην προώθηση της υγείας και της «ενεργητικής μακροζωίας» – του να μεγαλώνουμε δηλαδή χωρίς να χάνουμε την ενεργητικότητα, τη λειτουργικότητα και την ευελιξία μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟ ΒΗΜΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ! 
Θετική διάθεση: όλο και περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η λεγόμενη «καλή ψυχολογία» μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και –γιατί όχι;- στην προσπάθεια του οργανισμού να διατηρείται ακμαίος, παρά το πέρασμα του χρόνου. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Μιλώντας για πρόληψη, καλό είναι, ήδη από την πρώτη νεότητα, να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες σε διατροφή, άσκηση κλπ και να αποφύγουμε τις κακές (κάπνισμα, καταχρήσεις σε αλκοόλ κλπ) που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή, απειλώντας την.