Η καλή υγεία του στόματος είναι προτεραιότητα

Η φροντίδα του στόματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου, για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενή από παρενέργειες της θεραπείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της 3ης Ετήσιας Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή (ΕΕΥΑΣΟΑ) και έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Μαΐου στο Αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη εστίασε στη θεματική βελτίωση των θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου που αυξάνουν τις πιθανότητες πλήρους ίασης του ασθενούς. Ωστόσο χαρακτήρισε το στόμα περίπλοκο όργανο που απαιτεί διαρκή φροντίδα. Όπως σημείωσε η Δρ. Κατσώχη: «Ο καρκίνος του στόματος αν και επισκέπτεται συχνότερα τους άνδρες κυρίως άνω των 40 ετών εμφανίζεται και σε γυναίκες. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου, ενώ τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παίζουν και αυτά ρόλο στην εμφάνιση του»
Βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ημερίδας ήταν ότι ο ετήσιος έλεγχος του στόματος και η επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελούν υποχρεωτική φροντίδα για ασθενείς και υγιείς.