Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση του Καρκίνου υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας: «Η πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου» την οποία διοργάνωσε η επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΚΟΣ: Καρκίνος. Θεραπεία σώματος και ψυχής» σε συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Ερμούπολης και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Σύρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Διογένης» χθες βράδυ.
Του Γιώργου Αλβέρτη
Η πρόληψη εστιάζεται σε τρεις τομείς σημείωσε η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς (Ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος και πρόεδρος της ΑΚΟΣ) Δέσποινα Κατσώχη, τον Πρωτογενή, τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή οι οποίοι και αντιστοιχούν στον τρόπο ζωής, τη στάση ζωής και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου, κάνοντας σαφές ότι η πρωτογενής πρόληψη είναι μια Ενσυνείδητη δράση.
Αναφερόμενη στη δευτερογενή πρόληψη επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, του προσυμπτωματικού ελέγχου και τέλος του προγραμματισμένου ετήσιου ιατρικού ελέγχου, τονίζοντας ότι η δευτερογενής πρόληψη σήμερα είναι στα χέρια της επιστήμης, καθοδηγείται από γιατρό και συνοδεύεται από κλινική εξέταση.
Υπογράμμισε δε ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση του Καρκίνου αναγκαία είναι η έγκαιρη διάγνωση η οποία σε πρώτη φάση είναι δυνατή με την αυτοεξέταση του ατόμου: «Δεν είμαστε αμέτοχοι, ο οργανισμός μας μιλά» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Από μόνη της η πρόοδος της επιστήμης δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν συμβαδίζει με την έγκαιρη διάγνωση. Θαύματα κάνουμε πραγματικά όταν έχουμε έγκαιρη διάγνωση».
Καταλήγοντας τόνισε ότι το μήνυμα της «ΑΚΟΣ» είναι: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου», πράγμα που σημαίνει ότι: «Αποβάλλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μου και τις ανάγκες του».
Από την πλευρά του ο ακτινοδιαγνώστης ιατρός και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σέργιος Απέργης, αναπτύσσοντας το θέμα «Η χρησιμότητα του απεικονιστικού ελέγχου του μαστού» τόνισε ότι στις κατηγορίες των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν εντάσσονται όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό, αυτές που παρουσίασαν πρώιμη έναρξη περιόδου και εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, άτεκνες ή γυναίκες που απέκτησαν παιδί σε μεγάλη ηλικία, καθώς και όλες όσες έκαναν κατάχρηση αντισυλληπτικών, που εξετέθησαν σε μεγάλες δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας ή έκαναν κατάχρηση οινοπνεύματος.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που έθεσε υπόψη του κοινού: Μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής της, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από 40 έως 44 έτη, και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων από κακοήθεις νεοπλασίες στις γυναίκες μέσης ηλικίας.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο εμφανίζουν τη νόσο περίπου 1500 γυναίκες , εκ των οποίων σε ποσοστό 65% επιβιώνουν περισσότερο από μια πενταετία.
Όσο αφορά τα πλεονεκτήματα που παρέχει στο νοσούντα, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού υπογράμμισε ότι επιφέρει: Συντηρητικότερες εγχειρήσεις, ελαφρότερη χημειοθεραπεία, ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην οικογένεια, ταχύτερη επάνοδο στην εργασία, μεγαλύτερη επιβίωση και το κυριότερο καλύτερη ποιότητα ζωής.
«Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η επιστήμη σήμερα διαθέτει πολλά όπλα», είπε καταλήγοντας, αναφέροντας την Μαστογραφία, το Υπερηχογράφημα, το Υπερηχογράφημα με σκιαγραφικά μέσα, την Τομοσύνθεση, την Ελαστογραφία και την Μαγνητική Μαστογραφία.
Η Βιοπαθολόγος του Νοσοκομείου Σύρου Άντα Κοτσάνη ανέπτυξε στους παρισταμένους τη σημασία του ετήσιου Ιατρικού check up για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων.
Ωστόσο την παράσταση έκλεψε η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της αποθεραπευμένης πλέον εκπαιδευτικού Βικτώριας Ζολώτα η οποία χαρακτήρισε τον Καρκίνο «γενναιόδωρη ασθένεια» η οποία δίνει στον νοσούντα το χρόνο αλλά και την «ευκαιρία» να δει τα πράγματα με μια άλλη ματιά: «Σου δίνει το χρόνο να δεις τα πράγματα με άλλη ματιά. Να αναθεωρήσεις καταστάσεις και γεγονότα. Να αναδιαπραγματευτείς σχέσεις, φιλίες, ρόλους. Να βάλεις προτεραιότητες. Να μάθεις να αποδέχεσαι, να περιμένεις, να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι μέχρις εσχάτων και ταυτόχρονα να ζεις ως ονειρευτής, γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι τα όρια των δυνατοτήτων και των αντοχών σου».
Απόσταγμα της εξάχρονης μάχης της με την ασθένεια αποτέλεσε, όπως είπε, το τρυφερό μήνυμα που της έστειλε κάποια στιγμή που βρισκόταν σε κρίση πανικού και απελπισίας ο γιος της, το οποίο και θέλησε να μοιραστεί με το κοινό: «Ζήτησα δύναμη κι ο Θεός, μου έδωσε δυσκολίες για να με κάνει δυνατό. Ζήτησα σοφία κι Θεός μου έδωσε προβλήματα για να λύσω. Ζήτησα κουράγιο κι ο Θεός μου έδωσε εμπόδια να ξεπεράσω. Ζήτησα αγάπη κι ο Θεός μου έδωσε πονεμένους ανθρώπους να βοηθήσω. Ζήτησα χάρες κι ο Θεός μου έδωσε ευκαιρίες. Δεν έλαβα τίποτα από ότι ζήτησα, όμως έλαβα όλα όσα χρειαζόμουν», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρισταμένους.
Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι η εν λόγω Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης της ΑΚΟΣ με τίτλο: «Η Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα – Πρόληψης έργα» με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.
Για Photos & Video πατήστε εδώ