Η ΑΚΟΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Όχι μόνο γιατί η μουσική αποτελεί αιτία και αφορμή χαράς της ζωής αλλά και γιατί έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι νότες βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς.

Η μουσική δρα ευεργετικά σε μεγάλες ομάδες νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όταν ακούνε μουσική χαλαρώνουν και αισθάνονται λιγότερο το αίσθημα του πόνου. Η ακρόαση μουσικής απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας ενώ ελαττώνουν την αντίληψη του πόνου. Οι νότες είναι ωφέλιμες και στη λειτουργία της καρδιάς. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υποβλήθηκαν σε by-pass είχαν καλύτερη και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν άκουγαν μετά την επέμβαση επιλεγμένη μουσική, σε σχέση με ασθενείς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Η ακρόαση μουσικής δρα ευεργετικά ακόμη και σε όσους νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα θεραπείας διότι η χαλαρωτική της δράση μειώνει τους παλμούς και άρα την αρτηριακή πίεση.
Δεν υπάρχει «ιδανική» μουσική που να απευθύνεται σε όλους. Κάθε ασθενής επιλέγει τη μουσική που του φτιάχνει τη διάθεση αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η κλασική μουσική είναι ιδιαίτερα ευεργετική .
Με ένα τραγούδι η ζωή είναι πιο όμορφη! Ας σιγοτραγουδήσουμε τον σκοπό που αγαπάμε για καλύτερες μέρες …