Η ΑΚΟΣ υπενθυμίζει ότι ο Πολιτισμός είναι Υποχρέωση και Δικαίωμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21 Μαΐου) η ΑΚΟΣ μας καλεί να επανακαθορίσουμε το αξιακό μας σύστημα και αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν απέναντι στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Να συνειδητοποιήσουμε ότι συμβάλλουμε καθοριστικά με την συμπεριφορά μας στη δημιουργία ενός πολιτισμένου πλαισίου ζωής και δράσης.
Για την ΑΚΟΣ πολιτισμός είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα άρτια δομημένο σύστημα υγείας, η αποδοχή ότι η πρόληψη είναι στάση ζωής και καθημερινή πρακτική, αλλά και ο εμβολιασμός και η προστασία μας απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει εμάς και όσους αγαπάμε.
Ο Ιπποκράτης εστιάζει στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Στο έργο του «περί αέρων, υδάτων και τόπων», οριοθετεί την υγεία με βάση την διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις δυνάμεις του περιβάλλοντος (ανέμων, θερμοκρασίας, νερού, τροφής κ.λ.π) και της ατομικής συμπεριφοράς.
Για την ΑΚΟΣ, πολιτισμός είναι ακόμη τα καθαρά χέρια, η ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα της εμφάνισης μας αλλά και του ψυχικού μας κόσμου γιατί το σώμα μας πάντα καθρεφτίζει την ψυχή μας.
Πολιτισμός είναι τέλος η ευγενική συμπεριφορά, ο διάλογος, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ένταξη της στο κοινωνικό σύνολο, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, οι καθαρές πόλεις και παραλίες.
Υπάρχει πολιτισμός μέσα και πέρα από την προφανή αγάπη για τις Τέχνες, την επιστήμη, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και αυτόν τον πολιτισμό θέλουμε!