Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Ο «Σημαντικός Άλλος» στην ζωή των ασθενών με καρκίνο 

 

Η οικογένεια είναι η πρώτη και σημαντικότερη ομάδα που εντάσσεται το άτομο από τη γέννηση του. Τα μέλη της ενώνονται με ξεχωριστούς δεσμούς, που δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη κοινωνική σχέση.
Οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να χαλάσει την ισορροπία, την καθημερινότητα και την οικογενειακή γαλήνη επηρεάζει όλα τα μέλη της με διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα η διάγνωση μιας νόσου. Ο καρκίνος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μια «οικογενειακή ασθένεια», εξαιτίας των επιπτώσεων που την χαρακτηρίζουν.
Ο βαθμός επιρροής του καρκίνου στον ασθενή αλλά και στα μέλη της οικογένειας του διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του. Η διάγνωση φέρνει αυτόματα επαναπροσδιορισμό στους ρόλους και στις ευθύνες σε κάθε μέλος της οικογένειας. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας των μελών της οικογένειας του ασθενή για τον ίδιο και την προσπάθεια που καταβάλει να αντιμετωπίσει μια νόσο που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του;
Η φροντίδα ενός ασθενή με καρκίνο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και είναι λογικό οι άνθρωποι που την αναλαμβάνουν να μην γνωρίζουν τον τρόπο για να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που τους χτύπησε αναπάντεχα την πόρτα. Για τον καρκινοπαθή, ο «σημαντικός άλλος» βρίσκεται στο πολύ στενό του περιβάλλον και ιδιαίτερα στην οικογένεια. Σύμφωνα με διεθνής έρευνες, ασθενείς με σημαντική στήριξη της οικογένειας έχουν καλύτερη έκβαση από εκείνους που το βιώνουν μόνοι. Ο καρκίνος καταδεικνύει τους ήρωες της ζωής, πολλές οικογένειες βγαίνουν ακόμα πιο δυνατές, βιώνοντας συναισθήματα πρωτόγνωρα τα οποία σε άλλη περίπτωση μπορεί και να μην πίστευαν πως μπορούσαν να νιώσουν.
Η οικογένεια είναι το πρώτο βασικό, κοινωνικό κύτταρο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η προσωπικότητα μας. Τα μέλη της αναλαμβάνουν μια περίοπτη θέση στη καρδιά μας και σε δύσκολες στιγμές γίνονται «ο σημαντικός άλλος», το αόρατο χέρι που βοηθά καταλυτικά στη νίκη απέναντι στον καρκίνο.