Ακούστε το!

Η απαιτητική καθημερινότητα και οι εξοντωτικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μας απομακρύνουν από το να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Παραβλέπουμε ενοχλητικά συμπτώματα και αδιαφορούμε επιδεικτικά προφασιζόμενοι ότι δεν έχουμε το χρόνο ν’ ασχοληθούμε. Κι όμως, αν είχαμε λειτουργήσει προληπτικά, θα είχαμε προλάβει πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, οφείλουμε να υποβαλλόμαστε σε ετήσιο προληπτικό check up που θα πιστοποιεί ότι ο οργανισμός μας είναι σε καλή κατάσταση. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο μας, ο οικογενειακός γιατρός θα μας υποδείξει σε τι είδους εξετάσεις πρέπει να υποβληθούμε.
Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος εξίσου σημαντική. Κάθε σύμπτωμα επαναλαμβανόμενο, το οποίο επιμένει και δεν υποχωρεί, πρέπει να μας κινητοποιεί άμεσα στο να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού. Δεν πρέπει να αγνοούμε οτιδήποτε εκφεύγει της φυσιολογικής λειτουργίας και αντίδρασης του σώματος μας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει ακόμη και η αλλαγή του ρυθμού των κενώσεων μας. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να φτάνουμε στο όριο της υπερβολής το οποίο θα μας οδηγήσει σε εμμονικές καταστάσεις και στην αναζήτηση παθολογικών αιτιών σε συμπτώματα που η ιατρική έρευνα αποδείξει ότι είναι αθώα και δεν ελλοχεύουν κινδύνους για την καλή μας υγεία.
Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουμε είναι τα εξής:
o Κακοσμία στόματος
o Πρησμένα πόδια
o Δέκατα
o Επίμονος βήχας
o Βραχνάδα στη φωνή
o Ατονία
o Τριχόπτωση
o Πόνοι στον αυχένα ή την μέση
o Σπασμένα νύχια χεριών
o Σακούλες κάτω από τα μάτια
Οφείλουμε να μην αδιαφορούμε και ν’ αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται βοήθεια, πριν βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.