«Οι νέες απεικονιστικές μέθοδοι είναι ακριβέστερες και σωτήριες για τον ασθενή»

Στην πρόοδο των απεικονιστικών μεθόδων και στην καθοριστική συμβολή τους για την εφαρμογή της κατάλληλης ακτινοθεραπευτικής αγωγής αναφέρθηκε  η Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στην διάλεξη της στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ογκολογικής Απεικόνισης, που έλαβε χώρα από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2013, στο Αμφιθέατρο “Νικ. Λούρος” του Νοσοκομείου “ΜΗΤΕΡΑ”.
«Η Ογκολογική Απεικόνιση στην Ακτινοθεραπεία» (Σχεδιασμός – Ανταπόκριση – Επανασχεδιασμός θεραπείας) ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ. Κατσώχη επικεντρώνοντας στην είσοδο της αξονικής τομογραφίας CT στις διαγνωστικές μεθόδους και στα οφέλη της.
Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη αν και η μαγνητική τομογραφία MRI προσφέρει σημαντικές ανατομικές πληροφορίες για τον όγκο και τον ιστό, που τον περιβάλλει, η ποζιτρονιακή τομογραφία PET / CT  κάνει την διαφορά  σκιαγραφώντας πλέον τον όγκο και τη θέση του με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας,   εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και με χαμηλότερη δόση  ακτινοβολίας ενώ παράλληλα προστατεύονται οι  υγιείς ιστοί.
«Η απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία IGRT αποτελεί τον σύγχρονο τρόπο επαλήθευσης της στόχευσης του όγκου σε πραγματικό χρόνο (realtime) αμέσως πριν, και κατά τη διάρκεια την χορήγηση της ακτινοβολίας» υπογράμμισε η Δρ.Κατσώχη.
Όπως εξήγησε η διακεκριμένη ογκολόγος ακτινοθεραπεύτρια, πρόκειται για  μέθοδο που επιτρέπει την άμεση βελτίωση τυχόν παρεκκλίσεων ενώ επιτρέπει αλλαγές, που προκύπτουν στην πορεία της θεραπείας  σε σχέση με τη θέση του όγκου, το μέγεθος και το σχήμα του, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η νόσος άμεσα και αποτελεσματικά. Τα ευαίσθητα όργανα κατέληξε η Δρ. Κατσώχη προστατεύονται ενώ οι παρενέργειες ελαχιστοποιούνται.