10η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – Κ.Ε.Φ.Ι

«Καρκίνος. Μπορεί να νικηθεί», αυτό ήταν και το συμπέρασμα της 10ης Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε το Κ.Ε.Φ.Ι Αθήνας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια.

Η συγκεκριμένη Ημερίδα πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά με την συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων από τον χώρο της υγείας. Η Δρ Δέσποινα Κατσώχη Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος και Πρόεδρος της «ΆΚΟΣ», προσκλήθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών, προκειμένου να αναπτύξει εισήγηση με θέμα: «Ακτίνες Ζωής» και να μιλήσει για την συμβολή της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο.
Όπως η ίδια τόνισε στην ομιλία της, η φυσική ακτινοβολία είναι καθημερινά μέσα στη ζωή μας, μέσω των ακτίνων του ήλιου. Η τεχνητή ακτινοβολία με καλή και ορθολογική χρήση αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Το 50-60% των ατόμων που πάσχει από καρκίνο είναι βέβαιο πως θα περάσει από την διαδικασία της ακτινοθεραπείας η οποία βοηθά στην ριζική αντιμετώπιση της νόσου αλλά και τους ασθενείς με χρόνια νόσο. Η συγκεκριμένη μέθοδος καρπώνεται την πρόοδο και την εξέλιξη των απεικονιστικών τεχνικών και με ακρίβεια στην στόχευση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην θεραπεία του καρκίνου με θεαματικά αποτελέσματα για τον ογκολογικό ασθενή.
Τέλος, η Πρόεδρος της ΆΚΟΣ αναφέρθηκε στη σημασία της εντατικής και συστηματικής παρακολούθησης του ασθενή μετά το πέρας της θεραπείας του, η οποία μπορεί να  επιτευχθεί με την χρήση του «Ημερολογίου Αποθεραπείας» το οποίο η ΑΚΟΣ συνεχίζει να διανέμει δωρεάν σε  όλους όσους το έχουν ανάγκη. Το κοινό δέχθηκε με ενθουσιασμό αυτό το βιβλιάριο ζωής.