Αν αναρωτιέστε πώς θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας από σοβαρές ασθένειες και θα του χαρίσετε ευεξία, η απάντηση είναι απλή: Φορέστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και εν τάξτε το περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, όποια κι αν είναι η ηλικία σας! Το προσκλητήριο αφορά κυρίως τους ενήλικες που στην πλειοψηφία τους δεν είναι «φίλοι» της σωματικής άσκησης. Οι πληροφορίες που ακολουθούν ελπίζουμε να σας πείσουν!

Η καθημερινή άσκηση μπορεί να αποβεί ασπίδα απέναντι στις ασθένειες, το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα, σε ο,τι αφορά στην άμυνα του οργανισμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του London School of Economics, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ. Η επίδραση του αθλητισμού εξετάστηκε σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα φαρμάκων στη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και στην πρόληψη του διαβήτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της αποτελεσματικότητας της άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου. Σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, η άσκηση ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική από την φαρμακευτική αγωγή. Μόνο στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου ένα διουρητικό φάρμακο αποδείχθηκε πιο χρήσιμο από την άσκηση.

Μία ακόμα μελέτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), απέδειξε πως το καθημερινό περπάτημα, μέτριου έως γρήγορου ρυθμού, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού από 14-25% στις γυναίκες που έχουν περάσει τα 50 έτη. Οι εθελόντριες που συμμετείχαν διέσχιζαν με μέτριο βηματισμό 4,5 χιλιόμετρα σε μία ώρα και  με γρήγορη ταχύτητα  σχεδόν 7 χιλιόμετρα σε μία ώρα.
Το περπάτημα βοηθά στη μείωση του λίπους στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη οιστρογόνων, που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, οπότε η καθημερινή άσκηση μειώνει στις αθλούμενες τις πιθανότητες να νοσήσουν.
Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να πούμε με βεβαιότητα ότι η άσκηση είναι το ίδιο αποτελεσματική σε ορισμένες ασθένειες με τα φάρμακα, γεγονός είναι πως αποτελεί πηγή ευζωίας και ασπίδα προστασίας κατά των ασθενειών.