Μια πληγή στο στόμα που δεν υποχωρεί θα πρέπει να μας θέσει άμεσα σε εγρήγορση γιατί μπορεί να πρόκειται για αρχόμενη καρκινική κατάσταση.

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις είναι η ανεξήγητη αιμορραγία στο στόμα, εξογκώματα, ανωμαλίες, διαβρωμένες περιοχές στα ούλα αλλά και στα χείλη, κρούστες ή τραχιά σημεία στη στοματική κοιλότητα.
Να σημειωθεί ότι οι καπνιστές έχουν κατά έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.  Η υγεία της στοματικής μας κοιλότητας μπορεί να ακόμη να τεθεί σε κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή αλλά και από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του στόματος, ενώ το οικογενειακό ιστορικό είναι μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Για να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις, καλό είναι κάθε μήνα να κάνουμε μια αυτοεξέταση χρησιμοποιώντας  καθρέφτη και φως. Εξετάζουμε το εσωτερικό του στόματος, τη γλώσσα, τα ούλα, τον ουρανίσκο και εξετάζουμε τυχόν διόγκωση των λεμφαδένων και στις δύο πλευρές του λαιμού αλλά και κάτω από το σαγόνι. Εάν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή επισκεπτόμαστε άμεσα τον οδοντίατρο. Αν ανιχνεύσουμε έγκαιρα καθετί ανησυχητικό, θα έχουμε το χρονικό περιθώριο να το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.