Η ενυδάτωση του οργανισμού μας – εσωτερική και εξωτερική- σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό. Πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι υψηλές θερμοκρασίες μας απειλούν με αφυδάτωση. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, ακόμα και 3% αφυδάτωση αδυνατίζει τη μνήμη, προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, σύνδρομο μόνιμης κόπωσης, ενώ μειώνει σημαντικά την απόδοση.

Το νερό συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και αποτελεί το 60% του σωματικού μας βάρους. Επειδή το σώμα μας δεν το αποθηκεύει, η ποσότητα που αποβάλλεται μέσα σε ένα 24ωρο πρέπει αυτόματα να αναπληρώνεται. Η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού μας σε νερό. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 1,5 λίτρα την ημέρα που αυξάνεται το καλοκαίρι αλλά και όταν αθλούμαστε. Χωρίς αρκετό νερό αφυδατώνεται η επιδερμίδα και συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα.
Υπάρχουν τροφές και ροφήματα που μας ενυδατώνουν μέσα και έξω, όπως ορισμένα φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Τα αγγούρια έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό –περίπου 95% – χρήσιμες φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (περίπου το 6% της ημερήσιας δόσης). Το καρπούζι έχει περιεκτικότητα 92% ενώ είναι αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Πολύτιμες για την ενυδάτωσή μας είναι και οι σαλάτες, που είναι και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, το τελευταίο προστατεύει τα μάτια και το δέρμα).
Τι πρέπει να κάνω:
• Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι νερό και πίνουμε κατά διαστήματα.
• Αν δουλεύουμε για πολλές ώρες, κάνουμε κατά διαστήματα διαλείμματα, χαλαρώνουμε και σκεφτόμαστε αν διψάμε.
• Όταν πεινάμε, πίνουμε νερό. Η αίσθηση της δίψας συχνά συγχέεται με την πείνα.
• Στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι , έχουμε πάντα ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Προσθέτουμε μία φέτα λεμόνι στο νερό για να αποκτήσει γεύση.
• Ξεκινάμε και τελειώνουμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι νερό.