Με αφορμή την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ας το σκεφτούμε καλά πριν ανάψουμε ένα ακόμη τσιγάρο. Το κάπνισμα είναι δάνειο προσωρινής απόλαυσης, με υψηλό επιτόκιο και αποπληρώνεται πολλές φορές με την ίδια την ζωή μας.

Σε ποσοστό 80% οι Έλληνες ξεκινούν το κάπνισμα από τα εφηβικά τους χρόνια. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες, εξήντα από τις οποίες είναι γνωστές ως καρκινογόνες.

 

Το κάπνισμα:

– Είναι υπεύθυνο για 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα

– Αποτελεί την αιτία του 80-85% των κρουσμάτων από Χρόνιες Αποφρακτικές Πνευμονοπάθειες ΧΑΠ (χρόνια βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονικό εμφύσημα).

 

– Ενοχοποιείται και για την εμφάνιση άλλων καρκίνων όπως του λάρυγγα (87%), του στόματος (74%), του οισοφάγου (53%), της ουροδόχου κύστης (50%), του νεφρού (39%), του παγκρέατος (38%), του τραχήλου της μήτρας (6% ).

– Ο κίνδυνος από το κάπνισμα αυξάνει όσο μειώνεται η ηλικία έναρξης του καπνίσματος αλλά και όσο αυξάνει η συνολική διάρκεια του καπνίσματος και ο μέσος αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται. 

Για πολλούς αποτελεί μία εξάρτηση που δύσκολα μπορούν να διακόψουν. Όμως η ισχυρή θέληση σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την συνέπεια είναι βέβαιο πως θα βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να κατανοήσουμε τη ματαιότητα και να απελευθερωθούμε από τις ψευδαισθήσεις του.

 

Πρωταρχικό και εξαιρετικά ουσιαστικό βήμα είναι ο καπνιστής να αποκαταστήσει την αλήθεια για το τσιγάρο και να την φέρει σε πλήρη ισορροπία με την αποφασιστικότητά του να το διακόψει. Μόνο τότε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα σπάσει την αλυσίδα που τον δένει με την νικοτίνη και την υποτιθέμενη εξάρτηση του από κάτι τόσο μικρό όπως είναι το τσιγάρο.