Η ΑΚΟΣ τιμά την ημέρα των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, με μία μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «αλλάΖΩ – Προσπερνώντας τον καρκίνο», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 10.30, στο Ιωνικό Κέντρο (Πλάκα, Λυσίου 11).

Οι αποθεραπευμένοι, οι ανάγκες τους, αλλά και η νέα τους ζωή μετά την εμπειρία του καρκίνου, βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΚΟΣ, με κορυφαία στιγμή τη διανομή στους αποθεραπευμένους, για πρώτη φορά στη χώρα μας, του «Ημερολογίου Αποθεραπείας».
Πρόκειται για ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, το οποίο βοηθά τους αποθεραπευμένους στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους, μετά την αποθεραπεία τους.
Με αφορμή την εκδήλωση η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η παγκόσμια ημέρα των αποθεραπευμένων, μας καλεί να συσπειρωθούμε και να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από την ύπαρξη όσων έδωσαν νικηφόρο αγώνα απέναντι σε μία ασθένεια, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανίατη. Για την ΑΚΟΣ, η ανάδειξη και η φροντίδα των αποθεραπευμένων είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την καταπολέμηση της άγνοιας και των προκαταλήψεων που χρόνια τώρα έχουν ριζώσει και αναπαράγονται στη κοινωνία μας».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι αποθεραπευμένοι και οι συνοδοί τους, μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια παιγνιδιοθεραπείας και όχι μόνο. Μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις, η ΑΚΟΣ αποτυπώνει την πρόταση της, για τη συνολική θέαση της ζωής του αποθεραπευμένου.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια και να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Ποσοτική Έρευνα, για την πρόληψη του καρκίνου, που διενεργεί η ΑΚΟΣ, προκειμένου να καταγράψει την άποψη των αποθεραπευμένων, όσων έχει αποθεραπευτεί συγγενικό/φιλικό τους πρόσωπο αλλά και εκείνων που δεν έχουν νοσήσει. Η ΑΚΟΣ θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, προκειμένου μέσα από νέες δράσεις που θα σχεδιάσει, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να παρέχει πρακτική υποστήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.30 Προσέλευση
Βιωματικά εργαστήρια
12.00 Κεντρική εκδήλωση
Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος ΑΚΟΣ, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος
«Προσπερνώντας τον καρκίνο»
Ανδρέας Τσιφτσής, Χειρουργός Ογκολόγος
«Τα πολλά πρόσωπα του καρκίνου»
Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος ογκολόγος
«Έγκαιρη διάγνωση, καλύτερες θεραπείες, περισσότεροι αποθεραπευμένοι»
Σπύρος Γκούβαλης, Χειρουργός ουρολόγος
«Καρκίνος του προστάτη: Η ζωή μετά»
Ελένη Κοσμίδη, Παιδίατρος ογκολόγος
«Η αποθεραπεία των παιδιών που έτυχε να νοσήσουν από καρκίνο».
Κωνσταντίνα Φραγκιά, Παθολογοανατόμος, Πρόεδρος «Μελάμπους»
«Αντιμετωπίζοντας το μελάνωμα»
Τζωρτζίνα Ξένου και Μαρίζα Σουμπασάκη (Αποθεραπευμένη και η μητέρα της)
«Γεννημένη Νικήτρια»
Έρρικα Πρεζεράκου, Ερευνήτρια- δημιουργός Replayce.
«Αλλάζω εδώ και τώρα»
Απονομή των πρώτων «Ημερολογίων Αποθεραπείας»
13.30 Βιωματικά εργαστήρια
Και λίγα λόγια για τα Βιωματικά Εργαστήρια…
Η εξελικτική ψυχολόγος Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου, η ψυχολόγος- παιγνιοθεραπεύτρια Λουκία Μιχέλη και η κλινική ψυχολόγος Γιούλη Τσίρτογλου, μας μαθαίνουν μέσα από το εργαστήριό τους: «Δεν φοβάμαι να φοβάμαι» ενώ το εργαστήριο της personal trainer yoga-pilates instructor Ελίζαμπεθ Κλειτσιώτη έχει θέμα «Άσκηση και θεραπεία». Το σχέδιο δράσης της, για την ευζωία του αποθεραπευμένου, καταθέτει η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου.