Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου, σημαίνει ότι αποβάλλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μου και τις ανάγκες του.

Μια από τις λέξεις κλειδιά είναι η λέξη Ενημέρωση. Η ενημέρωση δεν είναι η παροχή απλών πληροφοριών και ειδήσεων, είναι η μετατροπή της είδησης σε συνείδηση. Σκοπός μας είναι η συνείδηση του να ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα μας άσχετα αν είμαστε υγιείς ή ασθενείς. Τα βιβλία προσφέρουν τη γνώση, η κατανόηση την μετατρέπει σε δράση. Η πρωτογενής πρόληψη λοιπόν δεν είναι μια λέξη, είναι μια καθημερινή δράση και μάλιστα είναι μια ενσυνείδητη δράση μια καθημερινή πράξη. Εμείς επιλέγουμε την τροφή μας, την ενυδάτωσή μας, τον τρόπο ζωής μας. Εμείς επιλέγουμε την κίνηση, την άθληση τις καλές και κακές μας συνήθειες. Τη στάση μας απέναντι στο κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και ουσιών την κοσμοθεωρία μας.

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων στις δυτικές κοινωνίες, σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών και επεξεργασμένων σακχάρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για τρεις έως τέσσερις στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία και επειδή πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της προόδου κυρίως της ιατρικής επιστήμης.

Η πρόληψη αποτελεί κοινό μοντέλο του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νόσων και πολλών άλλων θεμάτων. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον μας αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τη παρούσα στιγμή. Η υγεία λοιπόν είναι στα χέρια μας, στο μυαλό μας.

Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε σε μια χώρα που η μητέρα φύση και η γεωγραφική της θέση ευνόησε πραγματικά πολύ. Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο από τον σεβασμό προ τη φύση και το γονίδιό μας για να ζήσουμε πολύ και καλά και να αφήσουμε μια καλή κληρονομιά. Να γίνω πιο σαφής: όταν γεννιόμαστε έχουμε τη προίκα μας, τη μοίρα μας που δεν είναι τίποτε άλλο από τα γονίδιά μας. Εξωτερικά το βλέπουμε π.χ. τα γαλανά μας μάτια, τα μαύρα μαλλιά το λευκό μας δέρμα τα καλά και τα άσχημά μας και εμείς πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για το καλύτερο δυνατό εξωτερικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τα εσωτερικά μας, την υγεία μας, τα γονιδιακά φορτία μας και τη σχέση μας απέναντι στην ασθένεια. Το γονίδιό μας έχει μνήμη. Εγγράφει σε αυτήν την καλή αλλά και την κακή μας συμπεριφορά. Ας το φροντίσουμε με αγάπη, θα μας ανταμείψει χαρίζοντας μας υγεία και μακροβιότητα και θα το αφήσουμε μια καλή κληρονομιά.

Η καλή μας ψυχολογία δεν διευκολύνει μόνο την καθημερινότητα μας και την επίτευξη των στόχων μας αλλά ενισχύει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον αρνητισμό που χαμηλώνει τις άμυνές μας και επί της ουσίας βλάπτει την υγεία μας. Ας κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, ας επικοινωνήσουμε με τις ανάγκες και τα θέλω μας και με βάση αυτά τα δεδομένα ας χαράξουμε τον προσωπικό μας δρόμο που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας και αρμονίας.

Ας γίνει η Πρόληψη τρόπος ζωής μας και ας αφουγκραζόμαστε το σώμα και την ψυχή μας.