Την πεντάχρονη διαδρομή της γιόρτασε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα, με μία μεγάλη εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

ΑΚΟΣ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία και ο πυρήνας της αποτελείται από επιστήμονες, οι οποίοι αφενός αναδεικνύουν μέσα από σειρά δράσεων τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και αφετέρου στηρίζουν τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους αποθεραπευμένους από καρκίνο.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη αναφερόμενη στους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής, τόνισε συγκινημένη: «Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από τότε που αποφάσισα να ικανοποιήσω την ανάγκη μου να συνδέσω το επάγγελμά μου, με μία κοινωνική δράση που θα με φέρει ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Ομολογώ ότι ο χρόνος κύλησε πολύ γρήγορα και η μία δράση έφερε την άλλη: η Πανελλαδική μας εκστρατεία για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στον καρκίνο, το ημερολόγιο αποθεραπείας – βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης που σχεδιάσαμε και διανέμουμε δωρεάν στους αποθεραπευμένους- τα επιστημονικά μας συνέδρια που έφεραν κοντά διαφορετικές ειδικότητες που φροντίζουν τον ογκολογικό ασθενή αλλά και οι έρευνές μας, που αποτυπώνουν στάσεις και αντιλήψεις σε κρίσιμα θέματα όπως η διατροφή και το κάπνισμα. Δύναμη πυρός για μας οι εθελοντές μας. Στην ΑΚΟΣ ο ενεργός πολίτης με ευαισθησίες είναι το πρότυπό μας»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΑΚΟΣ τίμησε συνοδοιπόρους της, οι οποίοι στήριξαν αφιλοκερδώς τις δράσεις της. Ειδικότερα, τιμήθηκαν ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Χρούσος, ο Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής – Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών Γιώργος Σαμέλης, ο Πρόεδρος της Ακτινοθεραπευτικής Εταιρίας Γιώργος Πισσάκας, και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών ΔΚΘΑ Υγεία Βασίλης Πρασσόπουλος.
Τις ευχαριστήριες πλακέτες παρέδωσαν στους τιμηθέντες κατά σειρά ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, η ηθοποιός Πέμη Ζούνη και ο αντιπρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Σπύρος Γκούβαλης.
Το χώρο πλαισίωσαν φωτογραφικά πορτρέτα αποθεραπευμένων/ εθελοντών της ΑΚΟΣ, από το φακό της Μαρίας Γιαννά, τα οποία αποτέλεσαν σελίδες του φωτογραφικού λευκώματός της με τίτλο «Διαδρομές».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ ένα ποτήρι κρασί, με τους παρισταμένους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη δράση της ΑΚΟΣ.

5 χρόνια ΑΚΟΣ

 

Η πορεία συνεχίζεται…