Το θέμα της δωρεάς οργάνων δεν είναι από αυτά που συζητιούνται εύκολα στις παρέες. «Σιγά μη χρειαστώ εγώ μεταμόσχευση», λέμε, ανίδεοι για το πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι αυτή η πεποίθηση. Γιατί η μεταμόσχευση αποτελεί θεραπευτική λύση και μάλιστα τη μόνη για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Οι παθήσεις αυτές πλήττουν πολλούς ανθρώπους οι οποίοι, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, δεν έχουν παρά να προσευχηθούν για την εύρεση ενός μοσχεύματος, ξέροντας πως η τύχη τους παίζει με πολύ χαμηλές πιθανότητες – κάπως σαν τη ρουλέτα, στο καζίνο.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, τη σημερινή μέρα για να μιλήσουμε σχετικά με την ύψιστη αξία της δωρεάς οργάνων. Ή, μάλλον, να συλλογιστούμε τη σημασία της. Σκεφτείτε ότι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας ένα μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή. Στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Είπαμε, είναι μια δύσκολη κουβέντα, καθώς σκοντάφτει σε μερικά θεμελιώδη ταμπού. Αξίζει όμως να την κάνουμε, τουλάχιστον με τον εαυτό μας για να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που είναι απλώς μια ιδέα ή ένας φόβος στο μυαλό μας, για μια μάνα ισοδυναμεί με τη σωτηρία του παιδιού της. Και επιπλέον, να αναλογιστούμε ότι από έναν μόνο δότη, που έχασε τη μάχη για τη ζωή, μπορούν να σωθούν έως και 20 (!) άνθρωποι, που έχουν ανάγκη από μια νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Οι βασικές αιτίες για την επιφυλακτικότητά μας απέναντι στο θέμα της δωρεάς οργάνων είναι τρεις:

– Η ελλιπής ή εσφαλμένη ενημέρωση ή και παραπληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία κλπ.
– Η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι φόβοι σχετικά με το εμπόριο οργάνων.
– Οι προλήψεις και προκαταλήψεις που συνδέονται με το τέλος της ζωής.

Είναι αυτές οι αιτίες που, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για την απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων από ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή.

Όμως, αν μπείτε στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), που είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διαμεσολάβηση, τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των διαδικασιών, από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση, θα διαπιστώσετε ότι για κάθε ανησυχία, κάθε απορία και κάθε φόβο, υπάρχει μια απάντηση. Μια απάντηση ικανή να μας καταστήσει συμμέτοχους σε ένα από τα μεγαλύτερα, σύγχρονα θαύματα: να δημιουργείται από το τέλος της ζωής μια νέα ζωή.