Blog

Η ΑΚΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Η πρόληψη σώζει ζωές
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου) έρχεται να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης.
Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Κι όμως στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του.
Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).
Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στη μεσογειακή διατροφή.
Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και στην κληρονομικότητα.
Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.
Η ΑΚΟΣ σαλπίζει: Ας ευαισθητοποιηθούμε πριν να είναι αργά…